Sałatka jarzynowa to klasyk nie tylko podczas świąt wielkanocnych. Gości na stołach od lat, nic więc dziwnego, że niektórzy są już znudzeni jej smakiem. By nieco odświeżyć danie, sięgają po różne dodatki. Ciekawym pomysłem jest urozmaicenie dań i wypróbowanie niecodziennego przepisu na sałatki na Wielkanoc. Przykład? Szybki i banalnie prosty, ale pyszny przepis od Ewy Wachowicz.
Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W Wielkanoc na stołach powinny znaleźć się jajka. Tradycyjnie przygotowuje się też żurek, kiełbasa (zazwyczaj biała), pieczone mięsa, ćwikła z chrzanem czy ciasta jak mazurek i babka. Wiele osób decyduje się na eksperymentowanie z daniami. Najlepszym przykładem mogą być różne sałatki na Wielkanoc będące alternatywą dla królowej świątecznych stołów, czyli jarzynowej. Czym zaskoczyć gości? Wśród propozycji znaleźć można takie dania jak sałatka gyros z jajkiem, sałatka z brokułem i jajkiem czy prosta, ale pyszna sałatka z selera i ananasa. Przepisem na tę ostatnią podzieliła się Ewa Wachowicz.
To idealna sałatka na Wielkanoc dla znudzonych jarzynową, ale pragnących prostoty. Będziesz potrzebować tylko pięciu składników, a jej przygotowanie zajmuje chwilę. Możesz też eksperymentować z dodatkami i dodać do niej ulubione składniki, np. kukurydzę.
Składniki:
Przygotowanie: