Nie jarzynowa ani śledziowa. Ta sałatka na Wielkanoc z przepisu Ewy Wachowicz zniknie ze stołu w mig

Święta Wielkanocne nieodłącznie kojarzone są z żurkiem, mazurkami i... sałatką jarzynową. Danie to jest punktem obowiązkowym na świątecznym stole, nic więc dziwnego, że niektórzy są już nim znudzeni. Nie wiesz, jaka sałatka na Wielkanoc zaskoczy gości? Wypróbuj ten przepis od Ewy Wachowicz.

Sałatka jarzynowa to klasyk nie tylko podczas świąt wielkanocnych. Gości na stołach od lat, nic więc dziwnego, że niektórzy są już znudzeni jej smakiem. By nieco odświeżyć danie, sięgają po różne dodatki. Ciekawym pomysłem jest urozmaicenie dań i wypróbowanie niecodziennego przepisu na sałatki na Wielkanoc. Przykład? Szybki i banalnie prosty, ale pyszny przepis od Ewy Wachowicz.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?

Jakie potrawy na Wielkanoc? Tradycyjne i nowoczesne dania

W Wielkanoc na stołach powinny znaleźć się jajka. Tradycyjnie przygotowuje się też żurek, kiełbasa (zazwyczaj biała), pieczone mięsa, ćwikła z chrzanem czy ciasta jak mazurek i babka. Wiele osób decyduje się na eksperymentowanie z daniami. Najlepszym przykładem mogą być różne sałatki na Wielkanoc będące alternatywą dla królowej świątecznych stołów, czyli jarzynowej. Czym zaskoczyć gości? Wśród propozycji znaleźć można takie dania jak sałatka gyros z jajkiem, sałatka z brokułem i jajkiem czy prosta, ale pyszna sałatka z selera i ananasa. Przepisem na tę ostatnią podzieliła się Ewa Wachowicz.

Ta sałatka na Wielkanoc zachwyci wszystkich. Wypróbuj, a nie pożałujesz

To idealna sałatka na Wielkanoc dla znudzonych jarzynową, ale pragnących prostoty. Będziesz potrzebować tylko pięciu składników, a jej przygotowanie zajmuje chwilę. Możesz też eksperymentować z dodatkami i dodać do niej ulubione składniki, np. kukurydzę.

Wielkanocna sałatka z selera konserwowego od Ewy Wachowicz. Ze stołu zniknie w mig

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 por,
  • 2 słoiczki selera konserwowego marynowanego,
  • 1 mała puszka ananasa,
  • majonez - ok. pół szklanki (8 łyżek),
  • sól, pieprz - do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia.
  2. W międzyczasie na sitku odcedź seler konserwowy. Pozbądź się marynaty, by sałatka nie była zbyt kwaśna.
  3. Pokrój seler na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
  4. Posiekaj por na cienkie piórka i przełóż na sitko. Sparz wrzątkiem, by pozbyć się goryczki. Odcedź i wrzuć do miski.
  5. 2-3 plastry ananasa pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników.
  6. Przestudzone jajka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski.
  7. Dodaj majonez.
  8. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj.
Więcej o: