Siemię lniane to zdrowy produkt, który możemy stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Idealnie nadaje się do pielęgnacji włosów czy skóry, a oprócz tego warto robić z niego napar, który następnie należy wypić. Kiedy najlepiej to robić? To zależy.
W siemieniu lnianym znajdziemy wiele kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze i wspomagają procesy odpornościowe. Oprócz tego to bogate źródło witamin z grup B, C, E, kwasu foliowego i minerałów, a wysoka zawartość błonnika pomaga utrzymać właściwe stężenie cukru i cholesterolu we krwi. Warto jednak wiedzieć, że mimo swoich dobroczynnych właściwości zamiar włączenia siemienia lnianego do diety należy omówić z lekarzem. Dotyczy to w szczególności osób, które zmagają się z dolegliwościami bądź przewlekłymi chorobami ze strony układu pokarmowego. Jeśli nic nie stoi na przeszkodzie, aby zacząć je pić, jaka pora jest najlepsza? Okazuje się, że to zależy od efektów, jakie chcesz uzyskać.
Chcąc stosować siemię lniane, najlepiej zrobić z niego kisiel, który należy wypić. Wystarczy, że dwie łyżki produktu zalejesz szklanką ciepłej wody i odstawisz na około pół godziny. Gdy zgęstnieje, w miarę możliwości odcedź ziarenka, a powstałą zawiesinę wypij stopniowo, w kilku porcjach. Możesz stosować go przez cały dzień, warto jednak wiedzieć, że pora, w jakiej go spożyjesz, w dużej mierze warunkuje jego działanie. W jaki sposób?