Jakie rośliny podlewać drożdżami? To najlepszy nawóz na zdrowy i bujny wzrost

Aby rośliny pięknie rosły, warto stosować wszelkiego rodzaju nawozy. Wzmocnią one korzenie i zabezpieczą przed chorobami. Nie musimy jednak od razu biec do sklepu ogrodniczego. Podpowiadamy, jak przygotować domowy nawóz z drożdży.

Odżywki i nawozy wspomagają rozwój naszej rośliny. Popularne drożdże mają szerokie zastosowanie. Używamy ich głównie w kuchni, ale znajdziemy je również w kosmetykach czy w zakładach browarniczych. Okazuje się, że świetnie nadają się również do roślin.

Zobacz wideo Jak ochronić rośliny balkonowe przed chorobami grzybicznymi? Wypróbuj ekologiczny oprysk

Jakie rośliny podlewać drożdżami? Wzmocnią korzenie i pobudzą wzrost

Drożdże zawierają węglowodany, żelazo, magnez, wapń i witaminy z grupy B. Stosowane wobec roślin wzmacniają system korzeniowy, ułatwiają pobieranie wody z gleby, pobudzają do wzrostu i zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów i bakterii. Nawóz z drożdży możemy stosować wobec takich roślin jak:

  • drzewa np. bukszpany lub tuje,
  • krzewy np. porzeczki, hortensje,
  • kwiaty ozdobne np. róże, lawenda, hortensje,
  • kwiaty uprawiane w domu jak paprotki czy storczyki.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak nawozić rośliny drożdżami? Można wykonać nawóz lub oprysk

Drożdże można stosować na dwa sposoby, w zależności od ich potrzeb.

  • Oprysk z drożdży tworzy barierę ochronną przed czynnikami chorobotwórczymi jak np. zaraza ziemniaczana. Może być stosowany na pomidorach, ogórkach, ziemniakach czy truskawkach. Aby przygotować oprysk, należy rozpuścić kostkę drożdży w dwóch szklankach mleka, wymieszać i połączyć z 10 litrami wody. Dodatkowo możemy dodać łyżkę masła potasowego.
  • Nawóz z drożdży do podlewania roślin odżywi je i wzmocni. Wystarczy rozpuścić 100 g drożdży w 10 litrach ciepłej wody. Pozostawić na godzinę, a po upływie tego czasu możemy podlać rośliny. Stosowany regularnie, minimum co 2 tygodnie, przyniesie świetne efekty, a nasze plony będą zdrowe i obfite.
Więcej o: