Jajka faszerowane to przystawka, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. W sieci można znaleźć wiele prostych przepisów, jednak warto wykorzystać te, które zaskoczą gości na święta. Nawet jeśli są wymagający, jajka, które przygotujesz na podstawie poniższych przepisów trafią w ich gusta. W czym tkwi sekret? Okazuje się, że wystarczy dodać do farszu rybę.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?
Przystawki na Wielkanoc. Jajka faszerowane z łososiem
W tegoroczną Wielkanoc warto postawić na jajka faszerowane łososiem i kremowym serkiem szczypiorkowym, które z pewnością zasmakują gościom. Okazuje się, że przepis jest bardzo łatwy i nie wymaga wielu składników.
Składniki:
- 5 jajek;
- 4 plastry łososia;
- 1 opakowanie kremowego serka o smaku szczypiorku;
- sól, pieprz i majonez do smaku;
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo standardowym sposobem. Poczekaj aż ostygną i je obierz.
- Przekrój jajka na pół i usuń żółtka, które nie będą ci potrzebne do tego dania.
- Pokrój łososia w drobną kostkę i włóż do miski. Dodaj kremowy serek o smaku szczypiorku i dopraw solą, pieprzem oraz majonezem.
- Włóż farsz do jajek i udekoruj wierzch posiekaną natką pietruszki.
Potrawy na Wielkanoc. Jajka faszerowane tuńczykiem
Do faszerowanych jajek można też wykorzystać tuńczyka z puszki. W połączeniu z ogórkiem kiszonym zapewni niezapomniany smak, a niektórzy goście z pewnością spytają o przepis.
Składniki:
- 6 jajek;
- 1 ogórek kiszony (duży);
- 1 puszka tuńczyka;
- pieprz i majonez do smaku;
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj na twardo jajka standardowym sposobem. Poczekaj aż ostygną i obierz je ze skorupek.
- Przekrój jajka na pół, wyciągnij żółtka i przełóż je do miski. Rozgnieć je widelcem.
- Dodaj do miski odsączonego i pokrojonego w drobną kostkę ogórka. Włóż też do naczynia tuńczyka z puszki.
- Dopraw farsz pieprzem i majonezem, a później wymieszaj.
- Zmiksuj na gładką masę i faszeruj jajka.
- Udekoruj wierzch umytą, osuszoną i posiekaną natką pietruszki.