Z czasem skóra naturalnie traci jędrność oraz elastyczność i zaczynają pojawiać się na niej pierwsze zmarszczki. Jeśli chcesz przywrócić cerze blask, a do tego zniwelować ich widoczność, zastosuj dwa sprytne domowe sposoby. Niezbędne składniki masz już prawdopodobnie w kuchni, a ich właściwości pomogą ci zadbać o cerę.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Odpowiednia pielęgnacja to podstawa. Dzięki niej skóra bezie odżywiona, nawilżona, a przez to zmarszczki staną się mniej widoczne. Nie musisz jednak kupować drogich produktów przeciwzmarszczkowych. Wystarczy, że wykorzystasz oliwę z oliwek, której zwykle używasz w kuchni. Dlaczego jest taka wyjątkowa?
W jej składzie znajduje się wiele cennych właściwości, które przeciwdziałają procesom starzenia się skóry, a do tego działają kojąco, łagodząco oraz chronią cerę przed utratą nawilżenia. Wszystko za sprawą zawartości przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych oraz witaminy A, B, C, D, K i F, wapnia, potasu oraz retinolu. Już kilka kropli dodawanych codziennie do porcji kremu sprawi, że po kilku tygodniach zauważysz różnicę w wyglądzie skóry. Rób to podczas wieczornej pielęgnacji, by doskonale odżywić cerę, a przed pierwszym użyciem wykonaj próbę uczuleniową.
Pielęgnację przeciwzmarszczkową warto również wzbogacić domową maseczką, która pozytywnie wpłynie na zmniejszenie widoczności pojawiających się linii i bruzd. Warto wykorzystać do tego jajko. Dzięki zawartości siarki, witamin z grupy A i B oraz cennych aminokwasów zadziała ujędrniająco, wygładzająco i zniweluje podrażniania, jakie pojawiają się na skórze. Jak przygotować maseczkę z jajka?
Jajko w temperaturze pokojowej ubij widelcem lub trzepaczką. Na suchą i dokładnie umytą twarz nałóż gotową maseczkę, a następnie trzymaj ją na niej przez 10-15 minut aż do wyschnięcia. Po tym zmyj jajko i zastosuj swoją standardową pielęgnację. Pamiętaj jednak, żeby przed pierwszym zastosowaniem maseczki zrobić próbę uczuleniową.