Czosnek niedźwiedzi to roślina jadalna. Często możemy znaleźć go na sklepowych półkach, ale równie dobrze możemy wyhodować go sami. Jak to zrobić? Podpowiadamy, jak uprawiać czosnek niedźwiedzi samodzielnie.
Dlaczego mówi się, że czosnek niedźwiedzi jest cebulą czarownic? Otóż dawniej uważany był za środek, który chronił ludzi przed upiorami i demonami. Wieszano go w domach lub noszono ze sobą. Czym różni się czosnek niedźwiedzi od czosnku zwykłego? Charakteryzuje się mocniejszym i bardziej intensywnym zapachem, lecz w smaku nie jest tak wyrazisty, jak zwykły czosnek. Dodatkowo nie posiada ząbków, a lancetowate jadalne liście. Niewiele osób wie, że czosnek niedźwiedzi występuje naturalnie w Polsce. Można go znaleźć między innymi w Puszczy Kampinoskiej i Białowieskiej oraz w Bieszczadach czy Sudetach. Swą nazwę zawdzięcza niedźwiedziom, które po wybudzeniu ze snu chętnie go zajadają.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czosnku niedźwiedziego rosnącego dziko nie możemy zrywać, ponieważ podlega on częściowej ochronie. Jednak można uprawiać go w domu lub ogrodzie. Sadzi się go od września do października, zachowując odpowiednie odległości około 10 cm, a zbiory przypadają na przełom marca i kwietnia. Czosnek jest odporny na mrozy, więc bez obaw można posadzić go w miejscach zacienionych. Świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek i sałatek oraz ryb czy potraw mięsnych. Zawiera szereg walorów leczniczych. W składzie znajdziemy witaminy A, B i C, a dodatkowo czosnek niedźwiedzi wspiera układ odpornościowy, działa bakteriobójczo i wirusobójczo.