Zamiast wylewać do zlewu, nabierz szklankę i podlej paproć. Liście odzyskają kolor i będą bujnie rosły

Paprocie domowe to jedne z najchętniej trzymanych kwiatów w mieszkaniu i stanowią ozdobę naszego domu. Podpowiadamy trik z domową odżywką, która sprawi, że rośliny będą rosły zdrowe i będą miały soczyście zielone liście.

Paprotki to jedne z najczęściej spotykanych roślin domowych. I chociaż bywają kapryśne, odpowiednio pielęgnowane nie powinny sprawiać większych problemów. Dobrze czują się w mieszkaniach i wymagają niewiele uwagi, jednak nie wybaczają pewnych błędów. Sprawdź, jak zadbać o paproć, aby rosła bujnie i zachwycała urodą.

Zobacz wideo Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak pielęgnować paproć w domu? Pamiętaj, aby zapewnić jej odpowiednią doniczkę

Paprocie lubią miejsca, gdzie światło jest rozproszone, dlatego lepiej nie stawiać ich na nasłonecznionych parapetach. Latem idealną temperaturą dla wzrostu paproci wynosi od 20 do 25°C, zimą zaś 18-20°C. Najlepiej rośnie na glebie lekko kwaśnej i przepuszczalnej. Dobrym wyborem będzie również mieszanka torfu, piasku i próchnicy. Paproć wymaga podlewania 2-3 razy w tygodniu, a ziemia w doniczce powinna być lekko wilgotna, lecz nie mokra, gdyż grozi to gniciem. Warto stosować doniczki z odpływami, które regulują poziom wody.

Jak przygotować domową odżywkę do paprotek? Wykorzystaj odpadki, które zazwyczaj wyrzucasz do kosza

Okazuje się, że do nawożenia paproci świetnie nadaje się woda po gotowaniu warzyw. Pamiętajmy jednak, aby nie była ona przyprawiona ani solona. Zawiera ona wiele składników odżywczych jak potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń czy witaminy A, B i E. Przestudzona woda po ziemniakach czy burakach idealnie nadaje się do podlewania domowych roślin, wzmacnia je i odżywia. Wystarczy nabrać z garnka szklankę lub dwie wody, zanim ją posolimy i doprawimy. Warto stosować ją raz na dwa tygodnie, lecz pamiętajmy, aby nie podlewać kwiatów wodą po gotowaniu warzyw kapustnych np. kalafiora czy brokuła.

Więcej o: