Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jakie gatunki ogórków najłatwiej wyhodować w ogródku? Poznaj najzdrowsze okazy warzywa, z których hodowlą poradzi sobie każdy. Są odporne na choroby i dają bujne plony.
Nie bez powodu jednym z najpopularniejszych rodzajów tego warzywa hodowanego w przydomowych ogródkach są ogórki gruntowe. Dają bujne plony i nie wymagają zbyt skomplikowanej pielęgnacji. Co więcej, są wybornym składnikiem wielu sałatek, a także nadają się do kiszenia i konserwowania. Przed ich zasianiem warto jednak wiedzieć, które gatunki są najbardziej odporne na choroby.
Największą odpornością genetyczną na choroby wykazują ogórki z gatunku Octopus. Warzywa nie wymagają chemicznych oprysków, a ich rozległy system korzeniowy umożliwiają im rozwój nawet w przypadku suszy. Hodowcy doceniają nie tylko te cechy, ale również ich smak. Ogórki Octopus można podawać na surowo, jak i wykorzystać do przetworów.
Kolejnym popularnym gatunkiem ogórków jest Cezar. Właśnie te okazy są najczęściej polecane przy hodowli amatorskiej. Nie dość, że najczęstsze choroby tego rodzaju warzyw, po prostu się ich nie imają, to w dodatku wykazują wysoką odporność na działania szkodników. Ich zbiór przypada na późne lato, jednak długi okres dojrzewania sprawia, że wyróżniają się niesamowitym smakiem.
Aby wyhodować zdrowe ogórki, należy pamiętać o kilku fundamentalnych zasadach. Warzywa najlepiej rozwijają się w żyznych glebach. Ważnym elementem ich rozwoju są także składniki odżywcze zawarte w gruncie. Z tego powodu, jeszcze przed siewem, warto przekopać przygotowane grządki i wymieszać świeżą ziemię z kompostem.
Najważniejszym elementem siewu ogórków są odstępy zachowane pomiędzy nasionami. Każde z nich powinno mieć co najmniej dwa centymetry wolnej przestrzeni. Po zakiełkowaniu roślin można usunąć najsłabszą siewkę. Jeśli chcesz zmaksymalizować plony, powtarzaj siew co mniej więcej dwa tygodnie. Pamiętaj także o regularnym podlewaniu ogórków. Jeśli je przesuszysz, mogą okazać się puste w środku, a ich smak stanie się o wiele bardziej gorzki.