Cebula dymka jest małą cebulą zwyczajną, którą można kupić wczesną wiosną w wielu sklepach ogrodniczych. Jest gotowa do posadzenia praktycznie od razu. Cieszy się dużą popularnością ze względu na łatwość uprawy oraz fakt, że zbiory następują szybciej niż w przypadku tradycyjnego siewu z nasion lub rozsady. Jest również odporna na warunki glebowe i klimatyczne. Jej uprawa ma wiele zalet. Przez cały sezon możemy ścinać świeży szczypior, a później otrzymamy wyrośnięte warzywo. Zapoznaj się z terminem i sposobem sadzenia cebuli dymki, a także dowiedz się, jak prawidłowo ją pielęgnować.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Cebulę dymkę można umieścić w gruncie już w marcu, gdyż jest odporna nawet na kilkudniowe przymrozki. Dobrym towarzystwem są dla niej buraki ćwikłowe, ogórki, pietruszka, majeranek, marchewka i sałata. Jak sadzić cebulę dymkę?
Cebula dymka powinna być uprawiana w nasłonecznionych miejscach. Należy umieszczać ją w przepuszczalnej i żyznej glebie o pH od 6,5 do 7,0. Zbyt niskie pH może później wymagać wapnowania. Przed sadzeniem cebulek lub jesienią poprzedniego roku warto zasilić glebę kompostem, dzięki czemu roślina lepiej urośnie.
Gdy cebula dymka będzie już w ziemi, dbaj o regularne odchwaszczanie grządek. Warto pozbywać się nawet niewielkiego zielska, ponieważ gdy urośnie, wyrwanie go może skutkować uszkodzeniem systemu korzeniowego cebuli. Podczas okresu wegetacji cebula nie wymaga częstego podlewania, jednak przez resztę roku należy zapewnić jej wilgotne podłoże.