Pelargonia cytrynowa inaczej nazywana jest anginką. Charakteryzuje się pięknym zapachem i szeregiem właściwości leczniczych. Podpowiadamy, dlaczego warto uprawiać tę roślinę w mieszkaniu lub ogrodzie.
Pelargonia cytrynowa, czyli geranium, to roślina, którą wiele z nas może pamiętać z mieszkań naszych babć. Dawniej była bardzo popularna i chętnie hodowana w domach. Cechą charakterystyczną był cytrynowy zapach, który uwalniał się przy poruszeniu rozłożystych liści. Ta piękna roślina ozdobna jest bardzo ceniona ze względu na swoje lecznicze właściwości. Anginka działa przeciwbakteryjnie i antywirusowo, a jej potoczna nazwa, nie wzięła się bez powodu. Napary z anginki pomagają na infekcje dróg oddechowych, a świeże liście leczą choroby skóry, łagodzą bóle reumatyczne i zmniejszają obrzęki. Pelargonia cytrynowa jest dość łatwa w uprawie, lecz nie lubi nadmiernego podlewania. Przed wlaniem wody do doniczki sprawdźmy, czy ziemia wystarczająco przeschła. Wymagają stanowisk słonecznych, gdyż w cieniu przestają wydzielać swój zapach.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby przygotować napar z pelargonii cytrynowej, wystarczy zalać garść liści wrzątkiem i parzyć przez 15 minut pod przykryciem. Gdy przestygnie, przelewamy go przez sitko. Napar jest pomocny w bólach gardła, stanach zapalnych jamy ustnej i bólach zębów. Z geranium można przygotować również miazgę z liści, którą wykonujemy w moździerzu, a potem przykładamy na bolące miejsca. Geranium można również wdychać – jako miazgę lub napar, który zadziała wówczas leczniczo na nasz układ oddechowy.