Jeśli zastanawiasz się, kiedy siać szpinak, pamiętaj, aby nie przegapić terminu, gdyż posadzony zbyt późno nie wykształci odpowiednio dużych liści. Szpinak można siać na tym samym stanowisku co trzy lata. Jest zdrowy, więc warto jeść go o każdej porze roku i hodować w ogrodzie lub mieszkaniu. Sprawdź, kiedy siać szpinak i jak go pielęgnować, aby zerwać zdrowe plony.
Szpinak jest bogaty w żelazo, kwas foliowy i witaminy A, E, K i C. Dobrze wpływa na wzrok i wspomaga pracę jelit, dlatego warto zacząć jego uprawę w ogrodzie lub mieszkaniu. Warzywo to najlepiej rośnie na glebie próchniczej, wapiennej i wilgotnej. Stanowisko powinno zawierać dużo kompostu i torfu oraz mieć dostęp do światła. Miejsca słoneczne są najbardziej odpowiednie dla szpinaku. Jeśli sadzimy go w ogrodzie, pamiętajmy o dokładnym odchwaszczeniu ziemi, ponieważ młode i niewykształcone pędy łatwo mogą zostać zdominowane przez chwasty.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy siać szpinak? Otóż wiosną wysiewamy go na początku marca do połowy kwietnia, latem na przełomie lipca i sierpnia, jesienią zaś w okolicach września i października. Kiedy siać szpinak, aby szybko zebrać plony? Jeżeli posiejemy nasiona w marcu, pierwsze zbiory przypadną już w maju. Warto pilnować terminu, ponieważ szpinak posiany zbyt późno nie zdąży wykształcić liści. Nasiona umieszczamy na głębokości około 3 cm. Pamiętajmy o zachowaniu przynajmniej 20 cm odstępów. Pilnujmy również terminu zbiorów, ponieważ szpinak, który zakwitł, nie nadaje się do spożycia, ale można wykorzystać go jako zielony nawóz. Plony zbieramy, kiedy liście osiągną wysokość 15 cm. Można hodować go również w donicy lub skrzynce w mieszkaniu albo na balkonie.