Zamiast wyrzucać czerstwe pieczywo, zalej je wodą. Rośliny będą ci wdzięczne

Często okazuje się, że proste i niezawodne rozwiązania mamy w zasięgu ręki. Tak jest też w przypadku nawozów, które sprawią, że szybko zbierzemy obfite plony. Wystarczy wykorzystać produkt, który zwykle się marnuje.

Wprawieni ogrodnicy znają wiele fantastycznych sposobów na to, by ich rośliny pięknie rosły, a owoce i warzywa dawały obfite plony. Okazuje się, że często dzieje się to za sprawą korzystania z domowych rozwiązań. Tym razem zastosuj produkt, który zwykle spisany jest na straty, a ty możesz przerobić go na wartościową odżywkę do roślin. Wystarczy, że sięgniesz po czerstwe pieczywo. Jak je wykorzystać, by uzyskać fantastyczne rezultaty? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Jak dbać o skrzydłokwiat? Wypróbuj ten domowy nawóz

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Masz czerstwy chleb? Zamiast go wyrzucać, przygotuj fantastyczny nawóz do kwiatów

Roztwór z czerstwego pieczywa to doskonała odżywka do roślin, które hodujesz w domu i ogrodzie. Wszystko za sprawą zawartych w nim drożdży, które stymulują wzrost i wspomagają rozwój. Dzięki nim kwiaty doskonale kwitną, rośliny stają się okazałe, a plony obfite. W takim domowym nawozie znajdzie się również żelazo, węglowodany, witaminy z grupy B oraz aminokwasy. Wszystko to sprawi, że wzrost i owocowanie roślin będzie naprawdę okazałe, a do przygotowania nawozu potrzebujesz jedynie czerstwego chleba, z którym zwykle nie wiadomo co zrobić. Można też wspomóc nim rośliny, które mają się ukorzenić — przyspieszy to cały proces.

Jak przygotować nawóz chlebowy? Możesz stosować go na dwa sposoby

Do przygotowania nawozu potrzebujesz jedynie czerstwego chleba i przegotowanej wody. Proporcje z łatwością możesz dopasować do tego, jak wiele roślin będziesz nim podlewać. Kluczem jest to, by czerstwe pieczywo pokroić w kostkę i zalać je przegotowaną wodą do przykrycia całej zawartości wiaderka. Tak przygotowany roztwór należy szczelnie przykryć szmatką i odstawić na pięć do siedmiu dni. Po tym czasie nawóz należy przemierzać, a następnie przecedzić. Jak można z niego korzystać?

Litr nawozu rozcieńcz w 10 litrach wody i śmiało podlewaj nim rośliny. Jeśli chcesz, możesz też przelać mieszankę do butelki z atomizerem, by wykorzystać je jako oprysk - szczególnie w przypadku warzyw takich jak ogórki czy pomidory. Nawóz stosuj regularnie raz na dwa tygodnie.

Więcej o: