Kaktus wielkanocny to inaczej hatiora gaertneri. Roślina robi wrażenie, gdy obsypie się pięknymi kwiatami. Dzięki temu nie tylko fantastycznie się prezentuje, lecz także dorodnie zdobi wnętrza. Twój egzemplarz nie chce kwitnąć? Odkryj sprytny sposób na to, by pobudzić roślinę do wzrostu. Wystarczy tylko kilka zmian, by szybko zachwyciła cię wysypem nowych kwiatów.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Kaktus wielkanocny jest popularną rośliną doniczkową, która króluje w wielu domach. Nic dziwnego, ponieważ fantastycznie się prezentuje i nie jest trudna w uprawie. Co ważne, hatiora gaertneri może kwitnąć około trzech dni lub nawet do kilku tygodni, czego warto spodziewać się w terminie od marca do maja. Wpływ na to, jak długo będziemy cieszyć się kwiatami, zależy od warunków, jakie zapewnimy kaktusowi. Co lubi hatiora gaertneri?
Kaktus wielkanocny najlepiej czuje się w jasnych, nasłonecznionych miejscach, jednak nie bezpośrednio wśród promieni słońca. Gdy jest ciepło, szczególnie latem, można śmiało wystawić go na balkon lub do ogrodu, lecz należy pamiętać, by osłonić donicę przed wiatrem. Nie da się jednak ukryć, że roślina ta najlepiej się czuje w temperaturze około 18 do 22 stopni Celsjusza. Co ciekawe, kaktus lubi mieć lekko wilgotną ziemię i niezbyt dobrze czuje się, gdy jest przesuszony. Warto jednak podlewać go ostrożnie, bo przelanie może grozić zmarnowaniem rośliny. Od lutego do października warto też go nawozić, by zasilić kaktusa wielkanocnego. Dzięki temu zacznie zdrowo rosnąć i szybciej wypuści dorodne, obfite kwiaty.
Kaktus wielkanocny dobrze czuje się, gdy jest nawożony w terminie od lutego do października. W tym czasie warto regularnie go zasilać co 2-3 tygodnie, by miał odpowiednie warunki do rozwoju. Czym jednak nawozić roślinę? Okazuje się, że skuteczny nawóz przygotujesz samodzielnie, wykorzystując skorupki jajek. Są bogate w wapń, fosfor, krzem i cynk, które są niezbędne do tego, by hatiora gaertneri obficie zakwitła.
Nawóz ze skorupek jajek przygotujesz na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na namoczeniu skorupek w wodzie, lecz muszą w niej odstać około dwóch tygodni. Po tym czasie przecedź płyn, by można było takim gotowym roztworem podlewać rośliny. Jeśli jednak nie chcesz czekać, bardzo drobno rozkrusz skorupki jajek i zmieszaj je z wierzchnią warstwą ziemi w doniczce.