Mlecz często bywa mylony z mniszkiem lekarskim. To popularny chwast, który rośnie na polach i występuje w niemal całej Europie. Mniszek zaś jest rośliną o wielu dobroczynnych właściwościach. Poznaj różnice pomiędzy mleczem a mniszkiem lekarskim.
Mlecz to trujący chwast o jednej grubej łodydze i bocznych pędach pokrytych liśćmi. Mniszek zaś ma jedną lub kilka łodyg, lecz wszystkie wyrastają z jednego korzenia. Ma większe i szersze liście, które wyglądem przypominają rozetę i wyrastają samodzielnie. Na łodygach pozbawionych liści tworzy się charakterystyczny żółty kwiat, który po przekwitnieniu zamienia się w dmuchawca. Mniszek jest cenną rośliną o wielu walorach zdrowotnych. Pomaga w leczeniu anemii, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga układ odpornościowy, a dzięki zawartości interferonu wspomaga organizm w walce z bakteriami i wirusami. Liście mniszka stanowią świetny dodatek do dań czy sałatek, jednak jak odróżnić je od liści mlecza? Otóż te drugie są pod spodem pokryte drobnymi włoskami. Wystarczy odchylić liść, aby dostrzec różnicę.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Maj to idealny czas na zbiory kwiatów mniszka lekarskiego. Do przygotowania syropu z tej rośliny warto zebrać dojrzałe i otwarte kwiaty. Należy zalać je litrem zimnej wody (1 l na 1 kg kwiatów) i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie odstawiamy garnek na 24 godziny. Po upływie tego czasu należy odcedzić wywar i dodać 1 kg cukru oraz sok z 3 cytryn i ponownie zagotować, aż do uzyskania konsystencji przypominającej miód. Tak przygotowany syrop przechowujemy w szklanych słoikach. Działa on świetnie na drogi oddechowe, kaszel i wspomaga organizm w walce z infekcjami.