Pomidory są pyszne i zdrowe, dlatego nie dziwi fakt, że cieszą się w Polsce sporą popularnością. Można przerobić je na sos, zupę lub zwyczajnie położyć na kanapki czy dodać do sałatki. Mimo że lubią ciepło, zapewniając odpowiednie warunki już teraz można rozważyć uprawę rośliny. Oto co należy zrobić.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Sianie pomidorów na rozsadę można przeprowadzić już w marcu, jednak warto poczekać na wydłużenie się dni i skrócenie nocy. Pielęgnacja rozsady przed umieszczeniem w gruncie może potrwać około półtora miesiąca, dlatego teraz jest najlepszy moment, by to zrobić. Okazuje się, że zadanie jest bardzo łatwe. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę.
Jeśli zaopatrzyłaś się już w nasiona pomidorów, najlepiej zapewnić im lekką i przepuszczalną glebę. Sprawdzi się gotowe podłoże do wysiewu.
Tak gotowe pomidory należy przechowywać w temperaturze około 25 stopni Celsjusza. Kiedy pojawią się kiełki, dobrą praktyką jest obniżenie temperatury do około 19 stopni w dzień i 14 stopni w nocy. Sadzonki należy regularnie podlewać i zraszać.
Pikowanie pomidorów można przeprowadzić, gdy roślina wypuści pierwsze liście właściwe. Metoda polega na rozdzieleniu siewek, które rosną razem i przesadzeniu ich do oddzielnych naczyń. W tym przypadku sprawdzą się doniczki o średnicy około 10 cm wypełnione substratem torfowym.
Jeśli zamierzasz posadzić pomidory do gruntu, wstrzymaj się do 15 maja, czyli "zimnej Zośki". Po tym terminie ryzyko dużego chłodu czy przymrozków się zmniejsza. Sadzonki należy umieszczać w glebie w pochmurny dzień. Najlepiej, jeśli ziemia jest nagrzana. Dzięki temu istnieje większe prawdopodobieństwo przyjęcia się rozsady.