Uprawianie ziół w ogrodzie nie sprawia wielkich kłopotów, a odpowiednia pielęgnacja pozwoli zebrać zdrowe plony. Oprócz walorów smakowych lubczyk ma również właściwości prozdrowotne, dlatego jest często uprawianą rośliną w przydomowych ogródkach. Podpowiadamy, jak go sadzić i uprawiać.
Lubczyk to roślina lecznicza, przyprawowa oraz ozdobna. Jest byliną należącą do rodziny selerowatych i charakteryzuje się masywnymi liśćmi o ząbkowatych brzegach. Rozrasta się w kępiaste rozety i może urosnąć nawet do dwóch metrów wysokości. Jego owoce są suche i brunatne, łatwo się rozpadają na dwa nasiona. Lubczyk kwitnie latem od czerwca do sierpnia. Ma wiele właściwości prozdrowotnych – pomaga na wzdęcia, niweluje bóle brzucha oraz działa łagodząco na problemy trawienne.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Idealnym stanowiskiem dla tej rośliny jest słoneczne miejsce. Dobrze rośnie na uprawionej i spulchnionej glebie. Lubczyk nie poradzi sobie na podłożu gliniastym, kwaśnym, zlewnym lub suchym. Sadzi się go bezpośrednio do gruntu z nasion umieszczanych na głębokość 2-3 cm w dwóch terminach. Wczesną wiosną np. w marcu lub kwietniu albo późnym latem np. w sierpniu aż do końca jesieni. Jednak warto pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy — lubczyk wysiewamy przed pierwszymi mrozami, a wraz z ich nadejściem należy okryć go np. warstwą kompostu, aby spokojnie przetrwał do kolejnej wiosny. Wymaga systematycznego podlewania, bo brak wody mocno odbije się na jego tempie wzrostu. Kiepsko radzi sobie z suszą oraz obecnością chwastów, które zabierają mu składniki odżywcze. Zbiory lubczyku przypadają na cały okres wegetacji.