Nie tak dawno przedstawiono badania, z których wynikało, że najwięcej bakterii w kuchni wcale nie znajduje się w koszu na śmieci czy zlewie. Prawdziwe skupiska znajdują się na przedmiotach, o których czyszczeniu po gotowaniu zapominamy, a są to pojemniki na przyprawy. Szczególnie gdy przygotowujemy mięso i dotykamy go rękoma. Przecieranie pojemników na przyprawy, po które sięgamy, jest zatem niezwykle ważne. Bakterie namnażać mogą się również w innym miejscu: desce do krojenia, mimo że regularnie ja myjemy. Wszystko przez płyn do naczyń i wodę.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Drewno reaguje zupełnie inaczej na wodę i płyn do naczyń niż ceramika czy metal. Jest na nie dużo mniej odporne, dlatego mycie desek do krojenia w ten sposób może przyczynić się wręcz do ich niszczenia, pękania, a także staje się środowiskiem "przyjaznym" bakteriom. Woda i płyn rozmiękczają strukturę drewna, przez to pęcznieje i pęka. Powstają szczeliny, w których pozostają resztki krojonych produktów. Tak małe, że łatwo ich nie zauważyć. Jak łatwo się domyślić w ten sposób namnaża się tam sporo różnych bakterii i drobnoustrojów, które później przedostają się do jedzenia. Jest prosty sposób na uniknięcie tego problemu.
OFERTY AVANTI24.PL: Jeansy na wiosnę 2023. Modele z tej znanej sieciówki nie kosztują dużo, a wyglądają bosko na każdym typie sylwetki!
Deskę do krojenia wystarczy przetrzeć wilgotną ścierką, a później ręcznikiem papierowym, a nie moczyć pod bieżącą wodą. Lepiej nie używać gąbki z detergentem, ponieważ ona też rozpulchnia drewno. Świetnie sprawdza się także regularny peeling z soli. Wystarczy posypać deskę solą i przecierać ją polówką cytryny. Na koniec usuwamy je ręcznikiem papierowym. Deski drewniane co pewien czas należy zaimpregnować olejem jadalnym, np. oliwą z oliwek.
Warto pamiętać, że do krojenia mięsa najlepiej nadają się deski porcelanowe, które można łatwo i skutecznie umyć. Nie wchłaniają zapachów, ani wody, są bardzo trwałe i można je myć w zmywarce. A poza tym mogą mieć ciekawe wzory, dopasowane do aranżacji kuchni.