Myjesz deskę do krojenia płynem do naczyń? To błąd, który może odbić się na zdrowiu

Mycia talerzy, noży i akcesoriów kuchennych płynem do naczyń jest wręcz odruchem. Brud zmywamy detergentem, takie przekonanie nam towarzyszy. Jak się okazuje, drewno wymaga zupełnie innego traktowania. Deska krojenia bez odpowiedniego czyszczenia może się stać siedliskiem bakterii.

Nie tak dawno przedstawiono badania, z których wynikało, że najwięcej bakterii w kuchni wcale nie znajduje się w koszu na śmieci czy zlewie. Prawdziwe skupiska znajdują się na przedmiotach, o których czyszczeniu po gotowaniu zapominamy, a są to pojemniki na przyprawy. Szczególnie gdy przygotowujemy mięso i dotykamy go rękoma. Przecieranie pojemników na przyprawy, po które sięgamy, jest zatem niezwykle ważne. Bakterie namnażać mogą się również w innym miejscu: desce do krojenia, mimo że regularnie ja myjemy. Wszystko przez płyn do naczyń i wodę.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Deski drewniane źle znoszą wodę. Przez to stają się przyjazne bakteriom

Drewno reaguje zupełnie inaczej na wodę i płyn do naczyń niż ceramika czy metal. Jest na nie dużo mniej odporne, dlatego mycie desek do krojenia w ten sposób może przyczynić się wręcz do ich niszczenia, pękania, a także staje się środowiskiem "przyjaznym" bakteriom. Woda i płyn rozmiękczają strukturę drewna, przez to pęcznieje i pęka. Powstają szczeliny, w których pozostają resztki krojonych produktów. Tak małe, że łatwo ich nie zauważyć. Jak łatwo się domyślić w ten sposób namnaża się tam sporo różnych bakterii i drobnoustrojów, które później przedostają się do jedzenia. Jest prosty sposób na uniknięcie tego problemu.

OFERTY AVANTI24.PL: Jeansy na wiosnę 2023. Modele z tej znanej sieciówki nie kosztują dużo, a wyglądają bosko na każdym typie sylwetki!

Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia? Wystarczy sól i cytryna

Deskę do krojenia wystarczy przetrzeć wilgotną ścierką, a później ręcznikiem papierowym, a nie moczyć pod bieżącą wodą. Lepiej nie używać gąbki z detergentem, ponieważ ona też rozpulchnia drewno. Świetnie sprawdza się także regularny peeling z soli. Wystarczy posypać deskę solą i przecierać ją polówką cytryny. Na koniec usuwamy je ręcznikiem papierowym. Deski drewniane co pewien czas należy zaimpregnować olejem jadalnym, np. oliwą z oliwek.

Zobacz wideo Czyścimy akcesoria kuchenne - sztućce, drewniane łyżki, deskę do krojenia i naczynia

Warto pamiętać, że do krojenia mięsa najlepiej nadają się deski porcelanowe, które można łatwo i skutecznie umyć. Nie wchłaniają zapachów, ani wody, są bardzo trwałe i można je myć w zmywarce. A poza tym mogą mieć ciekawe wzory, dopasowane do aranżacji kuchni.

Więcej o: