Podczas gdy jedni stawiają na mycie zlewu detergentem ze sklepu, inni skupiają się również na regularnym olejowaniu. Dzięki temu powierzchnia lśni i długo wygląda jak nowa. Na szczęście nie trzeba kupować specjalistycznych preparatów, bo niezbędny płyn zapewne masz już w kuchennej szafce.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Olejowanie zlewu jest istotne, dlatego warto robić to mniej więcej raz na dwa tygodnie. Dzięki temu rysy na powierzchni wygładzą się, a kolejne szybko się nie pojawią. Impregnację można przeprowadzać zarówno na zlewach granitowych, jak i stalowych. Warto wykorzystać w tym celu tłuszcz roślinny, który akurat masz w kuchennej szafce. Olej rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy czy oliwa z oliwek — wybór nie ma większego znaczenia.
Przed olejowaniem zlewu w pierwszej kolejności należy zadbać o czystość usuwając z dna resztki jedzenia i przemywając powierzchnię delikatnym detergentem, na przykład mleczkiem czyszczącym. Następnie wystarczy nałożyć kilka kropel wybranego tłuszczu na gąbkę lub bezpośrednio na zlew i pocierać powierzchnię do czasu, gdy przestanie się kleić. Tiktokerka @patitv_pl w jednym z nagrań pokazała, jak olejuje zlew.
Nagranie tiktokerki ma już prawie 14 tys. polubień. Pojawiło się również wiele komentarzy. Internauci pochwalili metodę, a niektórzy zaproponowali własne rozwiązania.
Świetny sposób. Na szczęście mi powiedziano przy zakupie, żeby tak robić.
Polecam oliwkę dla dzieci, nie potrzeba dużo a robi efekt i pięknie pachnie w mieszkaniu.
U mnie w instrukcji jest nawet napisane, że trzeba olejować raz na dwa tygodnie.
Ten sposób odmienił moje życie już dawno na lepsze.