Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czy wiesz, że potrawy z wielkanocnego stołu to nie tylko kwestia gustu i upodobań? Większość z nich jest ściśle związana z symboliką świąt. Dowiedz się, co oznaczają poszczególne dania.
Na żadnym z wielkanocnych stołów nie może zabraknąć jajek. Jest to jeden z najważniejszych symboli świąt, który ma wskazywać na triumf życia nad śmiercią. Poza ich spożywaniem jedną z tradycji jest też ich malowanie. Choć dziś zdobienie jajek związane jest bezpośrednio z religią chrześcijańską, sam zwyczaj wywodzi się jeszcze z wierzeń pogańskich. Pierwotnie, miało to odstraszać złe duchy i strzec mieszkańców przed chorobami. Zakopywano je przed wejściem do domu, a także karmiono nimi zwierzęta
Podczas śniadania nie może zabraknąć na stole także chleba i soli. Pieczywo symbolizuje ciało Jezusa. W okresie świąt ma oznaczać również pożywienie dla duszy. Sól z kolei przedstawia wartości związane ze zdrowiem - witalność i siłę.
Nawet słodkie wyroby mają spore znaczenie w tym okresie. Mazurek, który bezpośrednio kojarzony jest ze świętami, jest pewnego rodzaju nagrodą, dla tych, którzy wytrwali okres postu. Inne ciasta również mają ukryte znaczenie. Wielkanocna babka ma symbolizować piękno, urodę i doskonalenie swojej formy fizycznej.
Chrzan, a także ćwikła to tradycyjne potrawy wielkanocne. Zjedzenie potraw, z tym składnikiem ma symbolizować żywotność, a rodzinne konsumowanie chrzanu bądź ćwikły ma odpędzić złe duchy zaogniające spory wśród bliskich.
Doskonałym dodatkiem do chrzanu jest szereg mięs serwowanych na wielkanocnym stole. Kiełbasa, szynka, czy też inne wędliny oznaczają dobrobyt i urodzaj w nadchodzącym roku. Niegdyś bowiem te smakołyki rzeczywiście pojawiały się w menu wyłącznie "od święta".