Te grzyby rosną nawet wiosną. Wybierz się na spacer do lasu. Wrócisz z pełnym koszem

Sezon na grzybobranie dla większości osób trwa lipca do listopada. W pozostałe miesiące najczęściej wybieramy się do lasu by pooddychać świeżym powietrzem. Mało kto wie, że także wczesną wiosną możemy przynieść z niego smakowite okazy.

Szczyt sezonu dla grzybiarzy wypada latem oraz jesienią. Okazuje się jednak, że doświadczeni pasjonaci odwiedzają las regularnie, nawet wczesną wiosną. Mimo pory roku, a często także niekorzystnej pogody, wracają do domu z koszami pełnymi mniej popularnych, lecz równie pysznych grzybów.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Charakterystyczny, czerwony grzyb. Możesz go jeść nawet na surowo

Do najpopularniejszych grzybów zbieranych wiosną z pewnością należy czarka austriacka, którą wyróżnia ognistoczerwony, niekiedy bordowy kolor. Jej nazwa wzięła się od wywiniętego kapelusza, który wyglądem przypomina czarkę. W lesie pojawia się od lutego, do maja. Co ciekawe, możesz także znaleźć jej inną odmianę, czarkę szkarłatną, która różni się tylko okresem występowania — rośnie już od grudnia. Z wyglądu uda ci się je odróżnić jedynie z pomocą mikroskopu. Nie zmienia to jednak faktu, że obie są jadalne, nawet na surowo. W smaku przypominają rzodkiewkę. 

Co jeszcze możesz znaleźć w lesie na przełomie marca oraz kwietnia? Zwróć uwagę na te gatunki

Oprócz czarki interesującym grzybem jest także szyszkówka świerkowa, którą znajdziesz w lasach świerkowych, skąd jej nazwa. Warto jednak wiedzieć, że jest raczej niewielkich rozmiarów, a do jedzenia nadają się jedynie kapelusze. Pysznie smakuje zarówno po usmażeniu, jak i uduszeniu, lub jako dodatek. Oprócz tego w dalszym ciągu możesz zbierać polskiego grzybka mun, czyli uszaka bzowego. Pojawiają się także pierwsze smardze, jednak głównie te chronione.

Gdzie szukać informacji o rosnących wiosną grzybach? Pomogą ci bardziej doświadczeni grzybiarze

Szczegółowe informacje o aktualnych zbiorach znajdziesz w zakładce "doniesienia grzybiarzy" na stronie grzyby.pl. Swoimi znaleziskami dzielą się w niej pasjonaci z całej Polski.

Czary, czarki, czareczki zaczarowały nas w ten cudowny słoneczny dzień. Oprócz czarek pojedyncze od razu suszone uszaki bzowe

- pochwalił się jeden z użytkowników 18 marca.

Pamiętaj jednak, aby zbierać jedynie okazy, których jesteś pewien. Jeśli jakiś grzyb wzbudza twoje wątpliwości bądź obawy, zrezygnuj z niego. Wiosną w lesie znajdziesz zarówno okazy jadalne, jak i takie, które mogą ci zaszkodzić. Dla własnego zdrowia — nie ryzykuj!

Więcej o: