Rzeżucha na Wielkanoc. Pamiętaj o tej zasadzie, a urośnie jeszcze na święta

Rzeżucha na Wielkanoc? Obowiązkowo. Wygląda i smakuje doskonale, a do tego szybko rośnie. Dzieci lubią ją siać, bo na efekty swoich starań nie muszą długo czekać. Zapomniałaś o niej? Jeszcze nie jest za późno.

Więcej tematów związanych ze świętami wielkanocnymi na stronie Gazeta.pl

Rzeżucha na Wielkanoc jest równie ważnym symbolem, co bazie, króliczek i pisanki. Nie może jej zabraknąć. Chociaż wyhodowanie rzeżuchy na Wielkanoc nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne i zwykle kończy się sukcesem, zdarza się, że w ferworze przedświątecznych przygotowań, przypominamy sobie o niej w ostatniej chwili. Na szczęście rzeżucha nie jest wymagająca, kiełkuje i rośnie ekspresowo. Wystarczy jej niecały tydzień, żeby stać się efektowną ozdobą świątecznego stołu i dodatkiem do wielu potraw lub ich dekoracją. Najczęściej dodaje się ją do sałatek, dekoruje się nią wędliny, mięsa i kanapki, jajka z majonezem, używa do past, jako dodatek do zup. Rzeżucha świetnie podkręca smak twarożków, może zastąpić natkę lub koperek na ziemniakach.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Rzeżucha - co to za roślina?

Rzeżucha ogrodowa, a właściwie pieprzyca siewna (łac.: Lepidium sativum) to jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Zachodniej i Egiptu, ale współcześnie cieszy się popularnością także w krajach Europy i w Ameryce Północnej. Doceniają ją także mieszkańcy Indii. Jej popularność wynika m.in. z faktu, że jest bardzo mało wymagającą rośliną, łatwo wyhodować ją w domu i cieszyć się jej charakterystycznym, lekko ostrym smakiem o każdej porze roku.

Rzeżucha szybko rośnie i nie jest wymagająca.Rzeżucha szybko rośnie i nie jest wymagająca. Shutetrstock/Voyagerix

Rzeżucha na Wielkanoc - ważna zasada

Rzeżucha na Wielkanoc ma szansę jeszcze się pojawić, ale trzeba jej zapewnić odpowiednie warunki. Żeby nasionka rzeżuchy szybko zakiełkowały, powinny mieć ciepło, wilgotno i widno. Posiane na warstwie mocno wilgotnej waty lub ligniny, dobrze jest je przykryć przezroczystą folią i postawić na parapecie, nad kaloryferem. Ziarenka zaczną kiełkować już dzień, dwa po zasianiu, trzeba pamiętać, żeby rzeżucha miała wilgotno, warto ja więc co jakiś czas spryskiwać wodą. W ciągu pięciu dni, jakie zostały jeszcze do świąt, siewki powinny osiągnąć wysokość około czterech, pięciu centymetrów. 

Rybne filety z parmezanem, awokado i rzeżuchą według przepisu Jamiego OlivieraRybne filety z parmezanem, awokado i rzeżuchą według przepisu Jamiego Oliviera Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Rzeżucha na Wielkanoc, ale nie tylko

Obok bazi, jajek i króliczka jest jednym z symboli Wielkanocy i nadchodzącej wiosny, kiedy naokoło robi się zielono i wszystko budzi się do życia. Zielona rzeżucha, poza tym, że stanowi efektowną ozdobę świątecznego stołu nadaje daniom lekko ostry smak, ma też całkiem sporo witamin i właściwości leczniczych. Siewki rzeżuchy dostarczają nam witaminy A, C i K, są też źródłem potasu, magnezu, wapnia i żelaza, mają właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Z tego właśnie powodu warto zadbać, żeby rzeżucha pojawiała się w naszym menu częściej, niż raz do roku. 

Więcej o: