Odpowiednia temperatura panująca we wnętrzu lodówki sprawi, że przechowywana w niej żywność dłużej zachowa świeżość. Okazuje się również, że za pomocą kilku nawyków możemy też obniżyć rachunki za energię elektryczną, gdy lodówka będzie pobierała jej mniej. Co należy zrobić i jaka temperatura w lodówce jest optymalna? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Idealna temperatura w lodówce powinna wynosić od +3 do + 5 stopni Celsjusza, natomiast w zamrażarce musi oscylować w granicach -18 stopni Celsjusza. Dzięki takim parametrom urządzenie nie będzie pobierało tak dużo energii, jak w przypadku ustawienia niższych temperatur, a żywność na długo zachowa świeżość. Jakie są jednak objawy tego, że w naszej lodówce jest zbyt zimno lub zbyt ciepło? Łatwo można to sprawdzić.
Jeśli zauważysz, że jedzenie, które trzymasz w lodówce, zamarza, oznacza to, że temperatura jest zbyt niska. Jeśli jednak ustawiona jest zbyt wysoka, żywność wyjmowana z urządzenia jest ciepła i szybko się psuje. Powinniśmy obniżyć też temperaturę, gdy zauważymy, że po ściankach lodówki spływa woda lub lód topi się w zamrażarce.
TikTok to miejsce, w którym można znaleźć wiele cennych informacji. Jednymi z nich podzielił się użytkownik profilu @energiaczarnieckiego z pomysłami na to, jak zaoszczędzić na energii elektrycznej, podczas korzystania z lodówki. Okazuje się, że jest to prostsze, niż mogłoby się wydawać i wymaga od nas jedynie niewielkiej zmiany nawyków, by otrzymywać niższe rachunki za prąd. Co warto robić?
Jeśli sięgamy coś z lodówki, pilnujmy, by jej drzwi były otwarte możliwie jak najkrócej. Dzięki temu ciepło nie będzie dostawać się do środka, a urządzenie nie będzie musiało go niepotrzebnie schładzać. Podobnie jest z wkładaniem do lodówki ciepłych potraw. Lepiej robić to, gdy będą już zimne. Jeśli jednak chcesz coś rozmrozić, umieść to w lodówce. Potrwa to nieco dłużej, lecz dodatkowo schłodzisz inne produkty.