Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Piekarnik to element wyposażenia kuchni, który niemal codziennie jest narażony na potężne zabrudzenia. Co prawda raczej nie myje się go siedem dni w tygodniu, jednak regularne czyszczenie z pewnością przedłuży żywotność urządzenia, a także utrzyma jego optymalne działanie. Jedną z części piekarnika jest ruszt, którego dokładne wyczyszczenie bywa niemałym utrapieniem.
OFERTY AVANTI24.PL: Ten trik to hit na TikToku! Nadaje skórze blask i podkreśla kości policzkowe - efekt muśnięcia słońcem!
Jeżeli na ruszcie osadził się twardy tłuszcz oraz resztki jedzenia, z jego umyciem mogą nie poradzić sobie nawet silne środki chemiczne. Dzieje się tak, ponieważ zabrudzenia przypalają się w wysokich temperaturach. Postanowiłem, że wypróbuję jeden z domowych sposobów i okazało się, że jest on naprawdę skuteczny.
Do średniej wielkości miski należy wlać dwie szklanki ciepłej lecz nie gorącej wody, dodać jedną kostkę od zmywarki oraz trzy czubate łyżeczki sody oczyszczonej, po czym wszystko dokładnie wymieszać. Taka mieszanina sprawi, że przypalony brud powinien odchodzić od metalowych części kratki piekarnika. A teraz najważniejszy element triku - powstałą miksturę wlewamy do worka na śmieci, po czym wkładamy do niego zabrudzony ruszt.
Najlepiej całość odstawić na kilka godzin. Po tym czasie wystarczy już tylko twardą szczoteczką usunąć resztki nieczystości z rusztu, a na koniec przetrzeć element suchą ściereczką lub papierem ręcznikowym. Taka metoda to świetna alternatywa dla klasycznych, chemicznych detergentów.
Drugą opcją na pozbycie się brudu z rusztu od piekarnika jest zastosowanie sody oczyszczonej. Ten magiczny proszek dostaniemy w każdym markecie za dosłownie kilka złotych. Do dwóch płaskich łyżek sody musimy dolać odrobinę wody, w ten sposób, aby z produktu powstała lepka maź. Teraz wystarczy tylko nałożyć domowy środek na całą powierzchnię rusztu, odczekać 20-30 minut, a następnie wyczyścić go szczoteczką.