Dodaj szczyptę do kawy, a pomoże spalać kilogramy. Dodatkowo poprawi jej smak i wzmocni odporność

Jest wiele rzeczy, które można dodać do kawy. Niektóre z nich wpłyną nie tylko na polepszenie walorów smakowych, ale przyniosą również wiele korzyści zdrowotnych, takich jak wzmocnienie odporności i wsparcie metabolizmu. O czym mowa?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Ludzie lubią eksperymentować w kwestii jedzenia i picia. Dodają i łączą smaki, tworząc niekonwencjonalne połączenia. Również jeśli chodzi o poranną kawę. Oprócz dodatku tradycyjnej śmietanki możemy również spotkać szeroką gamę możliwych wariantów tego napoju. Okazuje się, że dodanie do naszej filiżanki z czarną zawartością odrobiny jednej z popularnych przypraw może przynieść nam również wiele korzyści zdrowotnych, o których mało kto wie. 

Zobacz wideo Nie wyrzucaj fusów od kawy. Zobacz, do czego mogą ci się przydać

Czy należy mieszać kawę z kurkumą? Szczypta tej przyprawy może przynieść wiele korzyści

Kawa to uniwersalny napój, który często idzie w parze z mnóstwem rzeczy, takich jak mleko, kakao i inne. A jak wygląda połączenie kawy i kurkumy, zwanej również złotą przyprawą? Dodanie tego popularnego w kuchni dodatku nie tylko wzbogaci o nieznane wcześniej walory smakowe twój napój, ale przyniesie także mnóstwo korzyści zdrowotnych. Kurkumina zawarta w kurkumie jest silnym przeciwutleniaczem o właściwościach przeciwzapalnych. Może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, poprawie zdrowia jelit i zwalczaniu wielu problemów np. ze wzrokiem. Filiżanka kawy z kurkumą lub modna obecnie kawa latte z kurkumą może pomóc również w poprawie problemów trawiennych i układu odpornościowego, a nawet poprawić nastrój. Dostarcza również dużych ilości potasu, magnezu, wapnia i fosforu.  

Możesz dodawać kurkumę do kawy, na wiele sposobów. Najprościej będzie szczyptę przyprawy, dodać podczas mielenia ziaren. Jeśli zaś masz ochotę na latte, możesz dodać kurkumę do swojej kawy na późniejszym etapie i wymieszać. Złota przyprawa dodaje pikantnego smaku kawie.

Dodaj odrobinę tej przyprawy do kawy. To połączenie może zaskoczyć nie tylko smakiem!

Kolejnym niekonwencjonalnym połączeniem jest kawa i pieprz. Przyprawa, którą w dzisiejszych czasach dodaje się niemal do wszystkiego, od mięsa po sosy, a nawet frytki. Może wydawać się dziwne dodawanie gorzkiej substancji do już nieco gorzkiej kawy, ale w rzeczywistości czarny pieprz uzupełnia napój o wiele cennych wartości. Przyprawa ta dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym może pomóc w walce z infekcjami. Zawartość kapsaicyny w pieprzu może wspomóc łagodzenie bólów głowy i migreny. Z kolei dodatek piperyny słynącej z właściwości przeciwnowotworowych i odchudzających może pobudzić przemianę materii i poprawić krążenie. Jak zrobić kawę z czarnym pieprzem? Potrzebujesz: 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki czarnego pieprzu, wodę i opcjonalnie cukier i mleko.

  1. W dużym rondlu zagotuj 1 szklankę wody.
  2. Następnie dodaj 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i płatki czarnego pieprzu.
  3. Dobrze wymieszaj i rozlej do pojedynczych filiżanek.
  4. W razie potrzeby dodaj cukier i mleko.
Więcej o: