Dlaczego w Wielki Piątek można jeść ryby? Mają symboliczne znaczenie. "Jedzenie ich nas oziębia"

To jeden z dwóch dni w roku, podczas którego katolicy są zobowiązani do zachowania ścisłego postu, czyli ograniczyć się nie tylko w ilości spożywanych posiłków, ale niektóre również wykluczyć. Dlaczego w Wielki Piątek można jeść ryby oraz o jakich pokarmach powinniśmy zapomnieć?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielki Post to trwający 40 dni czas przygotowujący chrześcijan do Świąt Wielkanocnych, który nawiązuje do czterdziestodniowego pobytu Jezusa na pustyni. To okres w kalendarzu liturgicznym, w którym wiele osób pości lub podejmuje inne postanowienia wielkopostne. Ma on początek zawsze w Środę Popielcową. Kończy się zaś pierwszego dnia Triduum Paschalnego podczas wieczornej Mszy Wieczerzy Pańskiej w Wielki Czwartek. W 2023 roku obejmie to okres od 22 lutego do 6 kwietnia. 

Zobacz wideo Dlaczego Wielkanoc nie ma stałej daty?

Wielki Piątek. Czy można jeść mięso?

W drugi dzień następującego po Wielkim Poście Triduum Paschalnego, czyli Wielki Piątek obowiązuje ścisły post. Ten dzień ma przypominać wiernym o cierpieniu Jezusa Chrystusa. Wierni powinni w tym czasie zachować wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, ale również ograniczyć również liczbę spożywanych posiłków. To połączenie postu jakościowego, czyli powstrzymania się od spożywania dań mięsnych oraz wywarów z mięsa, z postem ilościowym, który zakłada trzy posiłki w ciągu dnia, w tym tylko jeden do syta. W Wielki Post na stole nie powinno się znaleźć:

  • mięso
  • krew
  • mózg
  • szpik kostny
  • słonina
  • tłuszcze odzwierzęce
  • ekstrakty mięsne

Postu powinni przestrzegać wierni pomiędzy 18. a 60. rokiem życia. W przypadku pokarmów mięsnych granica ta przesuwa się i dotyczy również osób, które ukończyły 14 rok życia. Obowiązek nie dotyczy osób chorych.

Post wielkanocny. Dlaczego w Wielki Piątek można jeść ryby?

Kościół katolicki w trakcie trwania ścisłego postu dopuszcza jednak produkty pochodzenia zwierzęcego. Według informacji zawartych na stronie msze.info wśród dozwolonych pokarmów i dań znajdują się:

Współczesne prawo o wstrzemięźliwości od potraw mięsnych zakazuje spożywania mięsa oraz wywarów z mięsa. Można jednak jeść inne produkty odzwierzęce - jaja, nabiał, a nawet tłuszcz zwierzęcy. Zgodnie z chrześcijańską tradycją dozwolone jest także spożywanie ryb.

Ryby, jak się okazuje, mają symboliczne znaczenie w chrześcijaństwie. Już w starożytności stworzenia żyjące w wodzie kojarzono między innymi z czystością i spokojem. Dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu i kierownik tamtejszego Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, w rozmowie z Magazynem TVN24 wyjaśnił, na czym polegał podział zwierząt:

Uważano, że pewne zwierzęta mają gorącą, wybuchową krew, zaliczano do nich większość ssaków i ptaków, a inne - te żyjące w wodzie są zimnej natury i jedzenie ich nas oziębia.
Więcej o: