Okazuje się, że nie tylko rzodkiewka jest smaczna i bogata w wiele cennych właściwości, lecz także dotyczy to jej liści. Choć zwykle wyrzucamy je do kosza, w tym sezonie warto dać im szansę. Przekonaj się, że są smaczne, a do tego mają mnóstwo fantastycznych witamin i minerałów - więcej niż sama rzodkiewka. Dlaczego warto jeść jej liście i co nam to da? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Liście rzodkiewki to najbardziej wartościowa część całego warzywa. Bogate są w witaminy z grupy B, witaminę E, a przede wszystkim w witaminę C, której są doskonałym źródłem. Znajdziemy w nich także żelazo, magnez, wapń oraz fosfor. Wszystkie te właściwości mają fantastyczny wpływ na zdrowie i urodę. Przede wszystkim poprawiają wygląd cery i włosów, wzmacniają odporność i wspierają dobrą przemianę materii. Dodatkowo mają działanie oczyszczające organizm z toksyn, przeciwzapalne oraz wpierają pracę wątroby. Wspomagają również trawienie. Co jednak warto z nich zrobić i do jakich potraw dobrze jest je dodawać?
Liście rzodkiewki są nadal niezwykle niedoceniane, a można przygotować z nimi wiele fantastycznych potraw, które są smaczne i bogate w witaminy oraz właściwości odżywcze. Zamiast je wyrzucać, wykorzystaj je na przykład do obiadu. Jak smakują? Liście są delikatniejsze niż rzodkiewka, lecz nadal mają wyrazisty, lekko pikantny smak. Nie zdominują więc przygotowywanych potraw, lecz nadadzą im charakteru. Do czego można je wykorzystać?
Liście rzodkiewki warto dodać wszędzie tam, gdzie zwykle stosujemy szpinak. Fantastycznie sprawdzą się jako dodatek do zup, sosów czy sałatek jako ich zielona baza. Przygotujesz z nich również doskonałe pesto, pastę na kanapki, a nawet warzywno-owocowy koktajl, w którym zwykle ląduje szpinak lub jarmuż. Liście rzodkiewki możesz dodać także do twarożku oraz jajecznicy, by nieco ją urozmaicić. Swoim wyrazistym smakiem podkreśli subtelnie aromat każdej potrawy, wzbogacając ją także o witaminy i minerały.