Czarna, z mlekiem, lodami, bitą śmietaną, rozmaitymi syropami, a nawet na zimno z tonikiem. Kawiarnie prześcigają się w pomysłach na kolejne kawowe napoje. Zdecydowana większość osób, nawet tych, które za samą kawą średnio przepadają, znajdzie wersję, która im najbardziej odpowiada. Ciekawa idea przyświecała osobom odpowiedzialnym za wymyślanie przepisów w popularnej sieci kawiarni Starbucks. Wpadły na to, by połączyć smak kawy z oliwą. Wiadomo, że zarówno dobra kawa, jak i dobra oliwa są uwielbiane przez smakoszy. Dlaczego więc ich nie pożenić? Nowy napój nosi nazwę Oleato i można go wypić w kawiarniach sieci na terenie Stanów Zjednoczonych i Włoch - stolicy oliwy.
Wydawałoby się, że to pomysł genialny, który przyjmie się przede wszystkim we Włoszech, gdzie zarówno kawa, jak i oliwa otoczone są szczególną czcią. Okazuje się jednak, że nie u wszystkich taka kombinacja się sprawdzi. Osoby, które miały okazję ją skosztować, zaczęły zgłaszać pewien dość wstydliwy problem. Jeden z baristów, cytowany przez portal CNN powiedział: "Połowa zespołu jej spróbowała i kilka osób musiało biec do toalety. Jeśli wiecie, o czym mówię".
Jak się okazuje, nie były to odosobnione przypadki. Skąd wziął się taki efekt po wypiciu nowości kawiarni? "Ok. półlitrowy napój kawowy ma w sobie 34 gramy tłuszczu. To więcej niż w wielu posiłkach" - wyjaśniła dietetyczka Erin Palinski-Wade i dodała:
Połączenie wysokotłuszczowego posiłku czy napoju razem z kawą, która sama w sobie stymuluje pracę jelit, może spowodować skurcze. To z kolei pobudza perystaltykę jelit, przez co może mieć efekt przeczyszczający.
Choć o kawie z oliwą zrobiło się głośno dopiero niedawno, wcale nie jest to nowy wynalazek. Od lat znana jest tzw. kawa kuloodporna, czyli taka, którą łączy się z masłem. W przypadku Oleato, masło zastąpiono zdrowszym tłuszczem. Na pomysł, by połączyć te dwa składniki, wpadł David Asprey, fanatyk diety paleo i zdrowego odżywiania. Według niego taka kombinacja stanowi doskonałe śniadanie. Przeciwnicy wskazują jednak na fakt, że kawa pita na pusty żołądek może go podrażniać. Dietetycy polecają, by raczej zjeść małe śniadanie i dopiero wtedy sięgnąć po kawę. Więcej o tym w artykule poniżej:
Pomimo niekomfortowych skutków ubocznych, władze sieciówki są zadowolone z nowości, którą zaprezentowano w jej kawiarniach. "To jeden z największych hitów, jakie mieliśmy od dekad" - powiedział Brady Brewer, szef marketingu Starbucksa. Z kolei poprzedni dyrektor generalny Howard Schultz wyznał, że "to będzie prawdziwy przełom w branży kawowej i bardzo korzystnie wpłynie na wizerunek firmy".