Dlaczego monstera żółknie? Domowa mieszanka z dwóch składników sprawi, że kwiat szybko odżyje

Monstera to jeden z najchętniej wybieranych kwiatów do domu. Jest łatwa w uprawie, ale zdarza się, że jej liście zaczynają żółknąć albo pojawiają się na nich brązowe plamy. Dlaczego tak się dzieje i czy da się jeszcze uratować roślinę?

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Monstera nie jest szczególnie wymagającym kwiatem. Lubi zacienione miejsca oraz lekko wilgotne podłoże. Najczęstszym problemem, z jakim muszą się zmierzyć właściciele monstery, są żółknące liście. Należy wtedy działać szybko, żeby roślina nie zgniła. Podpowiadamy, jak pielęgnować kwiat, żeby odwdzięczył się pięknym wyglądem.

Zobacz wideo Hodujesz w domu monsterę? Sprawdź, czy odpowiednio o nią dbasz

Dlaczego monstera żółknie? Sprawdź podłoże

Najczęstszym błędem w uprawie monstery jest zbyt częste podlewanie oraz przelewanie kwiatka. Doniczka, w której trzymasz roślinę, powinna mieć lekkie i przepuszczalne podłoże oraz otwory drenażowe. Korzenie nie mogą stać zbyt długo w wodzie, bo szybko zaczną gnić, a liście żółknąć. Żeby sprawdzić, czy monstera nie ma za dużo wody, włóż palec głęboko w ziemię w doniczce. Jeśli podłoże przykleja się do palca, oznacza to, że jest zbyt wilgotne. Wtedy najlepiej przesadzić roślinę. Po przesadzeniu kwiat może być osłabiony, dlatego przyda mu się naturalna odżywka. Wsyp do szklanki 2 łyżeczki fusów po kawie i zalej wodą. Następnie wlej mieszankę do doniczki.

Plamy na liściach monstery. Jak się ich pozbyć?

Liście monstery stają się suche i brązowieją, bo w pomieszczeniu panuje zbyt niska wilgotność powietrza. Gdy zauważysz na liściach ciemne plamy, zacznij spryskiwać roślinę wodą 2 razy w tygodniu, a kwiat szybko odzyska dawny wygląd. Jeśli zdarzyło się, że monstera zgniła, a jej liście są już całkowicie żółte, nie wszystko stracone. W tej sytuacji możesz ją rozmnożyć i wyhodować nowe kwiaty. Odetnij z monstery kawałki pędów wierzchołkowych i włóż do szklanki wody. Po kilku dniach wytworzą korzenie.

Więcej o: