Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wiosna to idealny moment na sadzenie wielu gatunków warzyw. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie jarzyny można wysiać na sąsiadujących grządkach. Które rośliny mogą rosnąć obok siebie? Niektórych nie powinno się parować.
Pewne z gatunków warzywa można, a nawet należy siać na grządkach znajdujących się obok siebie. Jarzyny mogą mieć pozytywny, jak i negatywny wpływ na sąsiadujące rośliny. Jak dobrać najlepsze pary? Uprawa współrzędna skupia się na dwóch aspektach - wzajemnym oddziaływaniu warzyw pod względem chemicznym (allelopatia) oraz fizycznym (m.in. tempo wzrostu, okres zbiorów, system korzeniowy).
Patrząc na te aspekty, warto zasiać obok siebie takie jarzyny jak pietruszka, rzodkiewka i koper. Rośliny są do siebie dopasowane nie tylko systemem korzeniowym, ale i tempem wzrostu. W momencie, w którym pietruszce zacznie brakować miejsca na grządce, pozostałe warzywa będą już gotowe do zbioru. Marchewka i cebula to kolejne z idealnych połączeń. Obie jarzyny chronią się nawzajem przed szkodnikami dzięki swoim naturalnym składnikom i właściwościom. Inne pary, które zyskują na swoim sąsiedztwie to m.in.:
Niektórych warzyw nie powinno się sadzić na sąsiadujących grządkach. Przy sianiu jarzyn musisz pamiętać o kilku zasadach, aby zapewnić im zdrowy rozwój. Przede wszystkim, rośliny z tej samej grupy i rodziny (np. pomidor i ziemniak) nie powinny być blisko siebie. Co więcej, nie możesz zapomnieć o systemach korzeniowych warzyw. Te powinny mieć różny zasięg, aby nie wchodziły w sobie w drogę.
Rośliny o wysokich wymaganiach pokarmowych i wodnych zasadzone w niewielkiej odległości od siebie, będą konkurować o niezbędne składniki odżywcze. To spowolni wzrost obu z sąsiadujących warzyw. Jakie pary nie powinny znaleźć się w ogrodzie? Są to np.: