Wyrzucasz skorupki po jajkach? To ogromny błąd. Zobacz, co można z nich zrobić!

Zazwyczaj skorupki po jajkach lądują w koszu, jednak okazuje się, że takie pozostałości można wykorzystać na wiele sposobów. Szczególnie w kuchni i łazience.

Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jajko to bardzo wartościowy i smaczny produkt, który jest podstawą podczas gotowania różnych potraw. Od popularnej jajecznicy aż po ciasta i makarony. Rozbijając kolejne jajko o patelnię zapewne mało kto wpadł na pomysł, aby wykorzystać pozostałe po jego wnętrzu skorupki. Tymczasem te wartościowe pozostałości mają naprawdę wiele zastosowań.

Zmiel skorupki i wykorzystaj do zwalczania kamienia. Banalny trik

Skorupki, które zostają po opróżnieniu jajka to źródło m.in. wapnia, żelaza magnezu, a także makro i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Okazuje się, że można wykorzystać je na wszelakie sposoby.

Jedna z użytkowniczek Instagrama o nazwie "ulaciastula" przedstawiła kilka nietypowych zastosowań skorupek po jajkach. Te użyteczne pozostałości sprawdzą się jako... czyszcząca pasta. Wystarczy, że wysuszymy kilkanaście skorupek, a następnie zmielimy je przy pomocy blendera lub tradycyjnej pałki. Następnie powstałą maź należy umieścić w niewielkiej miseczce i dodać 3-4 łyżeczki sody oczyszczonej oraz dosłownie kilka kropel wody.

 

Tak właśnie powstanie pasta, którą bez obaw można wykorzystać podczas domowych porządków. Sprawdzi się w trakcie np. w trakcie czyszczenia zakamienionego prysznica w łazience lub próby uporania się z irytującymi zaciekami na kabinie. Oprócz tego pasta ze skorupek po jajkach może pomóc w renowacji przypalonych garnków.

Inne wykorzystanie skorupek po jajkach. Proste i skuteczne

Wcześniej wspomniałem o blenderach. W jaki sposób w kontekście tych urządzeń mogą zadziałać skorupki po jajkach? Już tłumaczę. Skorupkę po jajku na półtorej godziny wkładamy do zamrażalnika, po czym umieszczamy w blenderze, dolewając pół szklanki wody. Na koniec wystarczy włączyć urządzenie na kilka sekund, a jego noże skutecznie się naostrzą. Po całym procesie należy dokładnie wyczyścić blender z niepotrzebnych pozostałości i gotowe.

Więcej o: