Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jajko to bardzo wartościowy i smaczny produkt, który jest podstawą podczas gotowania różnych potraw. Od popularnej jajecznicy aż po ciasta i makarony. Rozbijając kolejne jajko o patelnię zapewne mało kto wpadł na pomysł, aby wykorzystać pozostałe po jego wnętrzu skorupki. Tymczasem te wartościowe pozostałości mają naprawdę wiele zastosowań.
Skorupki, które zostają po opróżnieniu jajka to źródło m.in. wapnia, żelaza magnezu, a także makro i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Okazuje się, że można wykorzystać je na wszelakie sposoby.
Jedna z użytkowniczek Instagrama o nazwie "ulaciastula" przedstawiła kilka nietypowych zastosowań skorupek po jajkach. Te użyteczne pozostałości sprawdzą się jako... czyszcząca pasta. Wystarczy, że wysuszymy kilkanaście skorupek, a następnie zmielimy je przy pomocy blendera lub tradycyjnej pałki. Następnie powstałą maź należy umieścić w niewielkiej miseczce i dodać 3-4 łyżeczki sody oczyszczonej oraz dosłownie kilka kropel wody.
Tak właśnie powstanie pasta, którą bez obaw można wykorzystać podczas domowych porządków. Sprawdzi się w trakcie np. w trakcie czyszczenia zakamienionego prysznica w łazience lub próby uporania się z irytującymi zaciekami na kabinie. Oprócz tego pasta ze skorupek po jajkach może pomóc w renowacji przypalonych garnków.
Wcześniej wspomniałem o blenderach. W jaki sposób w kontekście tych urządzeń mogą zadziałać skorupki po jajkach? Już tłumaczę. Skorupkę po jajku na półtorej godziny wkładamy do zamrażalnika, po czym umieszczamy w blenderze, dolewając pół szklanki wody. Na koniec wystarczy włączyć urządzenie na kilka sekund, a jego noże skutecznie się naostrzą. Po całym procesie należy dokładnie wyczyścić blender z niepotrzebnych pozostałości i gotowe.