Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Choć czyszczenie piekarnika nie jest najprzyjemniejszym domowym obowiązkiem, to bez dwóch zdań należy robić to w miarę regularnie. Tłuste plamy wewnątrz urządzenia nie tylko wpływają na jego wygląd, ale również na smak przyrządzanych w nim potraw. Istnieje jednak prosty sposób na pozbycie się brudu w naprawdę krótkim czasie.
Jeśli nie chcesz przepłacać za markowe odtłuszczacze, przygotuj domowy specyfik, który sprawdzi się równie dobrze. Składa się zaledwie z trzech składników. Są nimi woda, szare mydło i cytrynowy olejek eteryczny. Litr płynu zagotuj w rondlu, a następnie zetrzyj około 60 gramów środka do mycia. Połącz oba składniki, dokładnie mieszając. Gdy mydło całkowicie się rozpuści, wyłącz ogień i poczekaj, aż wywar przestygnie. Na sam koniec dodaj do mieszaniny kilka kropel olejku. Całość przelej do butelki ze spryskiwaczem.
Czyszczenie piekarnika zajmuje nam zwykle sporo czasu. Istnieje jednak sprawdzony sposób na usunięcie zabrudzeń w kilkanaście minut. Rozgrzej urządzenie do 200 stopni Celsjusza. Przy wyjątkowo trudnych plamach włóż do środka naczynie żaroodporne napełnione wodą. Po 30 minutach wyciągnij miskę. W ten sposób skutecznie zmiękczysz przypalone resztki.
Środek piekarnika spryskaj domowym specyfikiem. Jeśli masz w domu żel do przypaleń, to również możesz go użyć w tym triku. Następnie dno urządzenia wyłóż ręcznikiem papierowym. Ponownie zamknij drzwiczki i odczekaj 10 - 15 minut. W międzyczasie wyłącz piekarnik.
Opary powstałe w wyniku oddziaływania wysokiej temperatury na specyfik usuną tłuste plamy. Na sam koniec przetrzyj powierzchnię miękką gąbką nasączona wodą. Plamy powinny zniknąć już po pierwszym czyszczeniu. Nie zapomnij o przetarciu gumy znajdującej się przy drzwiczkach - tam również zbiera się brud.