Koktajl z selera naciowego i jabłka to nie jest typowa zielona papka, którą trudno przełknąć. Ewa Wachowicz opracowała własny przepis, wprost naładowany zdrowymi, ale przede wszystkim pysznymi składnikami. Znajdziemy w nim sporo warzyw z pikantną nutką. Taki napój warto przygotowywać regularnie. Jest bogaty w błonnik i witaminy, a w dodatku jest niskokaloryczny - ma jedynie 13 kalorii na 100 gramów. Nic więc dziwnego, że jest warzywem uwielbianym przez dietetyków.
Seler naciowy jest niezastąpiony jeśli chcemy wspomóc pracę układu trawiennego. Pobudza pracę żołądka, ułatwia wypróżnianie, przeciwdziała zaparciom, oczyszcza organizm z toksyn. Pomaga też osobom, które borykają się z refluksem. Ponadto wspomaga odporność, wygładza skórę i przyspiesza przemianę materii. Więcej dobroczynnych właściwości selera naciowego znajdziecie w tym artykule.
Składniki:
Warzywa i sałaty porządnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę możemy wcześniej obrać, ale nie jest to konieczne. Z jabłka pozbywamy się gniazda nasiennego. Imbir obieramy. Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki, sokowirówki lub blendera i włączamy urządzenia. To wszystko. Gotowy koktajl najlepiej pić przed śniadaniem. Można go przygotować wieczorem i przechowywać w lodówce.
Koktajl z selera naciowego i jabłka to nie tylko smaczny, lecz przede wszystkim turbo zdrowy napój. Sprawdzi się zarówno na przejedzenie, jak i na orzeźwiający początek dnia. Wprowadźcie go do swojej diety, a szybko zauważycie, jak nieocenione ma właściwości.