Weź kilka kropli i nasmaruj drewniane łyżki. Będą ci służyć przez lata

W niemal każdej kuchni znajdziemy drewniane łyżki, łopatki czy szpatułki. Warto jednak pamiętać, że drewno nie jest trwałym materiałem, a w kontakcie z wodą może szybko się zniszczyć. Podpowiadamy, jak zabezpieczyć nasze kuchenne akcesoria, aby służyły przez wiele lat.

Drewniane przybory kuchenne posiada niemal każdy z nas. Jednak łopatki, deski do krojenia czy łyżki często szybko się niszczą. Pamiętajmy, że akcesoria mają kontakt z żywnością i do ich zabezpieczenia nie powinniśmy stosować środków chemicznych. Czym można je zaimpregnować, aby przetrwały dłużej? Podpowiadamy sprawdzony domowy sposób. 

Zobacz wideo "Nie jestem ogromną fanką przebywania w kuchni", czyli Paulina Krupińska... w kuchni DDTVN

Jakie drewno nadaje się do kuchni? Zalety drewnianych przyborów kuchennych

W sklepach znajdziemy przybory kuchenne wykonane nie tylko z drewna, ale także z plastiku i innych tworzyw sztucznych. Pomimo tego, że te materiały są bardziej odporne, szczególnie na wilgoć, w kuchni znacznie lepiej sprawdzają się akcesoria drewniane. Dlaczego? Otóż drewno jest naturalnym materiałem i w kontakcie z żywnością lub wysoką temperaturą nie spowoduje szkód dla naszego zdrowia. Jest także bezpieczne dla środowiska. Dodatkowo drewniane akcesoria nie nagrzewają się, przez co są znacznie wygodniejsze do użytkowania w kuchni, a także nie rysują teflonu i nie wywołują reakcji alergicznych. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl 

Jak zabezpieczyć drewno w kuchni? Przyda ci się produkt z kuchennej szafki

Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na jakość drewna. Przybory kuchenne nie powinny być zbyt cienkie ani spękane. Najlepiej wybierać akcesoria wykonane z dębu, jesionu, palmy kokosowej, akacji, topoli lub buku. Jak zabezpieczyć przybory, aby długo nam służyły?

Na TikToku na profilu Danslelakehouse widzimy trik z wykorzystaniem produktu, który każdy ma w kuchni. Wystarczy posmarować łyżkę, czy łopatkę olejem kokosowym lub innym olejem roślinnym, a następnie umyć w ciepłej wodzie. Tak zabezpieczone drewno będzie odporniejsze na uszkodzenia oraz nie będzie wchłaniało zapachów i zanieczyszczeń. Jeśli nie posiadasz w domu oleju, można wykorzystać ocet jabłkowy. Wystarczy namoczyć przybory przez całą noc, a rankiem opłukać w ciepłej wodzie.

Więcej o: