Drewniane przybory kuchenne posiada niemal każdy z nas. Jednak łopatki, deski do krojenia czy łyżki często szybko się niszczą. Pamiętajmy, że akcesoria mają kontakt z żywnością i do ich zabezpieczenia nie powinniśmy stosować środków chemicznych. Czym można je zaimpregnować, aby przetrwały dłużej? Podpowiadamy sprawdzony domowy sposób.
W sklepach znajdziemy przybory kuchenne wykonane nie tylko z drewna, ale także z plastiku i innych tworzyw sztucznych. Pomimo tego, że te materiały są bardziej odporne, szczególnie na wilgoć, w kuchni znacznie lepiej sprawdzają się akcesoria drewniane. Dlaczego? Otóż drewno jest naturalnym materiałem i w kontakcie z żywnością lub wysoką temperaturą nie spowoduje szkód dla naszego zdrowia. Jest także bezpieczne dla środowiska. Dodatkowo drewniane akcesoria nie nagrzewają się, przez co są znacznie wygodniejsze do użytkowania w kuchni, a także nie rysują teflonu i nie wywołują reakcji alergicznych.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na jakość drewna. Przybory kuchenne nie powinny być zbyt cienkie ani spękane. Najlepiej wybierać akcesoria wykonane z dębu, jesionu, palmy kokosowej, akacji, topoli lub buku. Jak zabezpieczyć przybory, aby długo nam służyły?
Na TikToku na profilu Danslelakehouse widzimy trik z wykorzystaniem produktu, który każdy ma w kuchni. Wystarczy posmarować łyżkę, czy łopatkę olejem kokosowym lub innym olejem roślinnym, a następnie umyć w ciepłej wodzie. Tak zabezpieczone drewno będzie odporniejsze na uszkodzenia oraz nie będzie wchłaniało zapachów i zanieczyszczeń. Jeśli nie posiadasz w domu oleju, można wykorzystać ocet jabłkowy. Wystarczy namoczyć przybory przez całą noc, a rankiem opłukać w ciepłej wodzie.