Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Majówka to idealny czas na spędzenie go w gronie najbliższych czy znajomych. Często wtedy przy sprzyjającej pogodzie zasiadamy na łonie natury i urządzamy grilla. Tacki wykonane z aluminium przydają się każdemu wczasowiczowi podczas grillowania. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że ich używanie ma również wpływ na nasze zdrowie.
Zazwyczaj jedzenie podczas letniego grillowania wykładamy na aluminiowe tacki. W ten sposób, unikamy zabrudzenia rusztu, który później bardzo ciężko doczyścić. Okazuje się, że mają one jeszcze jedną niezwykłą funkcję, o której warto wiedzieć. Jeśli przyjrzymy się jej bliżej, zauważymy, że na jej powierzchni znajdują się uwypuklenia oraz rynienki. Również na krawędziach tacki możemy dostrzec prostokątne otwory, które jak się okazuje, nie są tam przypadkiem. Wszelkie te elementy, mają za zadanie kumulować tłuszcz wypływający z mięsa. Pozwala to uniknąć jego wyciekania na rozżarzone węgle i tym samym generowania rakotwórczego dymu. Grillowanie z tacką aluminiową staje się więc zdrowsze i o wiele bezpieczniejsze.
Kiedy tłuszcz skapuje na rozżarzony węgiel, wówczas ulega on spalaniu. Tym samym przekształca się w związki z grup PAH i HCA. Częste spożywanie potraw prosto z grilla może przyczynić się do zwiększonego ryzyka występowania niebezpiecznych chorób, w tym właśnie nowotworów. Zalecane jest, aby minimalizować spożywanie przypalonych potraw i używanie aluminiowych tacek podczas grillowania.