Weź łyżkę soli i posyp nią gąbkę do mycia naczyń. Banalny trik z zaskakującym efektem

Domowe sposoby często potrafią być dość zaskakujące. Tak jest również w tym przypadku. O tym zastosowaniu popularnej przyprawy wie naprawdę niewiele osób. Wystarczy jednak, że posypiesz ją na gąbkę i dodasz jeszcze jeden składnik, a zaoszczędzisz czas i pieniądze. Na czym polega ten trik?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Gąbki do mycia naczyń należy regularnie wymieniać. Czyściki szybko stają się brudne, przez co nie sprawdzają się tak dobrze, jak wcześniej. Jak wydłużyć ich przydatność i zaoszczędzić? Potrzebujesz do tego jedynie dwóch składników.

Zobacz wideo Idealnie białe firanki? Dwa domowe sposoby

Jak często zmieniać gąbkę do naczyń? Na jej powierzchni zbiera się wyjątkowo dużo bakterii

Im dłużej używamy gąbki, tym mniej skuteczna się staje. Już po kilkunastu myciach, możemy zauważyć, że nie radzi sobie z brudem równie dobrze co wcześniej. Co gorsza, myjki do naczyń to prawdziwe siedliska bakterii.

Na powierzchni czyścika, którego używaliśmy przez zaledwie kilka dni, mogą pojawić się także szkodliwe dla zdrowia drobnoustroje, takie jak np. gronkowiec złocisty. Z tego powodu, zwykle powinno się je wymieniać co najmniej raz na tydzień. Istnieje jednak sposób, dzięki któremu ochronisz się przed bakteriami i zaoszczędzisz na wymianie gąbek. 

Posyp nią gąbkę, a efekt cię zaskoczy. Poznaj sprawdzony sposób na porządki domowe

Zamiast wymieniać gąbki, można ją skutecznie wyczyścić i pozbyć się niebezpiecznych bakterii. Potrzebujesz do tego dwóch składników - soli i octu. Włóż czyścik do pojemnika, a następnie obficie obsyp go przyprawą. Kolejnym krokiem jest dodanie jednej łyżki kwasu. Całość zalej wrzątkiem i zostaw na 15 minut. Dzięki zabiegowi z solą i octem nie musisz wymieniać gąbki przez następne kilka dni. Pamiętaj jednak, że z czasem, nawet ten trik może nie być wystarczający. Aby w 100% ochronić się przed bakteriami, pamiętaj, aby raz na jakiś czas wymienić czyścik na nowy.

Więcej o: