Uprawa selera początkowo wydaje się dość skomplikowana, jednak wystarczy pamiętać o najważniejszych zasadach, by cieszyć się zbiorami. Nieprawidłowo sadzone warzywo jesienią raczej rozczaruje, niż zachwyci swoją wielkością. Jak tego uniknąć? Pamiętaj o kilku niezbędnych krokach.
Więcej porad ogrodniczych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Seler sadzi się z rozsady. Jej samodzielne przygotowanie trwa nawet dwa miesiące. Jeśli spóźniłaś się z zasianiem, nic straconego. W sklepach ogrodniczych znajdziesz już gotowe rozsady, które możesz niemal od razu przesadzać do gruntu. Pamiętaj jednak o odpowiednim miejscu.
Seler nie powinien być uprawiany ponownie w tym samym miejscu, co w poprzednim sezonie. Lepiej nie wybieraj na uprawę grządek po marchwi, pasternaku lub pietruszce, unikaj też towarzystwa bobu i sałaty. Z powodzeniem możesz z kolei posadzić seler w towarzystwie roślin kapustnych, ogórków, brokułów, fasoli, pomidorów czy czosnku.
Kiedy sadzić seler z rozsady? Najlepszym terminem jest druga połowa maja, gdy nie istnieje zagrożenie, że wystąpią wiosenne przymrozki niszczące zbiory. Spulchnij glebę w miejscu, w którym zamierzasz uprawiać seler. Dobrze, by było odpowiednio nasłonecznione, żyzne i o obojętnym odczynie.
Jak sadzić seler, żeby był duży? Posadź go w rozstawie 20 na 30 centymetrów, w wilgotnym podłożu. Głębokość sadzenia powinna być dokładnie wyważona - zbyt płytkie lub zbyt głębokie sprawi, że korzeń będzie niewielki. Pąk wierzchołkowy nie może znaleźć się pod ziemią, dlatego najlepiej posadź seler na takiej samej głębokości, na jakiej sadzona była rozsada. Pamiętaj o regularnym podlewaniu, szczególnie w trakcie upałów. Dzięki temu uzyskasz odpowiednio duże i smaczne warzywo.