Namocz papier i obłóż muszlę klozetową. Kamień zniknie na dobre

Gromadzący się w muszli klozetowej kamień potrafi być prawdziwym utrapieniem. Przyczyną jest twarda woda, która pozostawia osad na naszej toalecie. Jak go usunąć? Okazuje się, że świetnie sprawdza się produkt z naszej kuchni.

Kamień osadza się nie tylko na kranach, słuchawce prysznicowej czy czajniku, ale także w muszli klozetowej. Zazwyczaj, aby się go pozbyć, sięgamy po specjalne preparaty ze sklepu, jednak warto wypróbować domowy sposób, dzięki któremu szybko pozbędziemy się problemu.

Zobacz wideo Jak wyczyścić kran i usunąć osad z kamienia? Podpowiadamy

Jak usunąć osad z kamienia? Z pomocą przyjdzie ci produkt z kuchennej szafki

Osadzający się kamień jest wynikiem twardej wody, która zawiera sole wapnia, żelaza, manganu i magnezu. Czyszczenie toalety z nadmiaru kamienia jest żmudnym zajęciem, dlatego warto robić to regularnie, gdyż nagromadzony kamień znacznie ciężej usunąć. Aby usunąć go domowym sposobem, sięgnij po ocet, który działa znacznie lepiej niż sklepowe preparaty. Jak wyczyścić toaletę z kamienia za pomocą octu?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Na tiktokowym profilu Usatoday widzimy, że wystarczy wlać ocet do muszli, a jeśli kamień znajduje się również na kołnierzu, obkładamy go papierowymi ręcznikami i nasączamy octem. Pozostawiamy toaletę na kilka godzin lub całą noc, a o poranku spłukujemy wodą. Pozostałości możemy usunąć szczotką.

Domowe sposoby na pozbycie się kamienia. Sięgnij po popularne produkty

Z osadem z kamienia świetnie radzi sobie popularny napój. Coca-cola zawiera kwas fosforowy, który porusza strukturę kamienia, dzięki czemu łatwiej go usunąć. Wystarczy zalać toaletę gazowanym napojem, odczekać godzinę i spłukać. Innym sposobem na kamień w muszli klozetowej jest użycie mieszanki z 1/3 szklanki sody oczyszczonej i 1/4 szklanki kwasku cytrynowego. Mieszaninę wsypujemy do toalety i czekamy, aż powstanie piana. Pozostawiamy na około pół godziny, a potem zdejmujemy kamień szczotką.

Więcej o: