Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Ekologiczne ogrodnictwo cieszy się niesłabnącą popularnością. Stosowanie naturalnych metod odgrywa kluczową rolę w naszym zdrowiu oraz zdrowiu planety. Istnieje wiele różnych nawozów ogrodowych, które można łatwo przygotować w domu, używając zwykłych przedmiotów ze spiżarni lub podwórka. Wiele z nich zawiera mnóstwo mikroelementów i cennych składników odżywczych, które mogą okazać się przydatne w przypadku zasilania roślin.
Łupiny i skórki, które pozostają w naszej kuchni podczas przygotowywania potraw, najczęściej lądują w koszu na śmieci. Wcale nie musisz powtarzać tego scenariusza, bowiem jest to świetny produkt do przygotowania naturalnej odżywki dla roślin i środka na choroby i szkodniki. Skórka cebuli jest bogatym źródłem antyoksydantów, potasu, a także wapnia, żelaza, magnezu oraz miedzi, dzięki czemu rośliny staną się bujniejsze i zdrowsze. Aby przygotować nawóz organiczny w płynnej formie, będziesz potrzebować 1-2 garście łupin z kilku cebul. W tym celu możesz wykorzystać łuski cebuli zwyczajnej, czerwonej lub dymki.
Możesz użyć tego organicznego płynnego nawozu wraz z wodą do nawadniania lub w formie sprayu. Przed zastosowaniem najlepiej rozcieńczyć 100 do 200 ml mieszanki w jednym litrze wody. Stosować w zależności od potrzeb rośliny np. raz w tygodniu. Efekty będą zauważalne już po 2-3 użyciach.
Gotowym płynnym nawozem z łupin cebuli można zasilać nie tylko domowe rośliny doniczkowe, ale również wiele roślin ogrodowych. Preparat wykorzystasz jako oprysk, chroniący rośliny przed szkodnikami. Nawóz z łupin cebulowych sprawdza się także w przypadku roślin z gatunków ozdobnych oraz warzyw i owoców. Z powodzeniem naturalnym nawozem z łupin cebuli zasilisz ogórki, pomidory, truskawki, ziemniaki, kapustę, porzeczki, a nawet agrest.