Przycinaj piwonie tylko o tej porze. Będą kwitły znacznie dłużej

Piwonie to niezwykłe kwiaty, które chętnie trzymamy w domu w wazonie lub uprawiamy w ogrodzie. Występują w kilku kolorach między innymi w odcieniach różu, żółci, bieli lub czerwieni. Jak je pielęgnować, aby pięknie i zdrowo rosły? Podpowiadamy kilka trików na uprawę tej rośliny.

Piwonie stanowią piękną ozdobę ogrodu, lecz aby zdrowo i bujnie rosły, wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Podpowiadamy, jak dbać o te rośliny, aby przykuwały wzrok kolorowymi kwiatami.

Zobacz wideo Wyjątkowe rośliny, wyjątkowe potrzeby. Jak zadbać o monsterę, hiacynty, wrzosy i kaktusa?

Jak wyhodować piękne piwonie? Pamiętaj o terminie sadzenia

Piwonie były uprawiane już 3 tysiące lat temu w Chinach. To jedne z najstarszych kwiatów ozdobnych, które chętnie są sadzone w naszych ogrodach. Warto jednak pamiętać, że aby pięknie rosły, należy posadzić je w odpowiednim terminie. Najlepiej sadzić te kwiaty na przełomie sierpnia i września, kiedy powoli przechodzą do fazy spoczynku. Na wiosnę w sklepach często sprzedawane są w pojemnikach, dlatego należy je posadzić, jak najszybciej po zakupie. Lubią stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru. Najlepiej rosną na glebach piaszczysto-gliniastych o dużej zawartości próchnicy. Nie wymagają także częstego podlewania, a przy dostarczaniu wody należy być ostrożnym, aby nie polać liści, gdyż szybko mogą zacząć gnić.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl 

Piwonie w wazonie. Trik, dzięki któremu pączki szybko się rozwiną

Piwonie kupione w doniczkach należy umieścić na odpowiedniej głębokości, aby prawidłowo rosły i mogły się rozwinąć. Pamiętajmy, że wysokość ziemi w doniczce powinna równać się wysokości gruntu. Jeśli roślina ma odsłonięty system korzeniowy, wsadźmy ją płytko do ziemi, a najlepiej umieśćmy pąki na głębokość 3 do 5 cm. Istotnym elementem jest także czas zbierania kwiatów. Najbezpieczniej ciąć je o świcie, gdy piwonia dopiero otwiera swoje pąki. Będziemy wówczas dłużej cieszyć się kwiatami. 

Więcej o: