Napełnij go wodą i włóż cebulę. Wyhodujesz długi i soczysty szczypiorek już po 3 tygodniach

Zastanawiasz się, kiedy siać szczypiorek? To roślina stanowiąca dodatek do wielu dań i kanapek, więc wiele z nas chciałoby cieszyć się nim także w mieszkaniu. Podpowiadamy, jak uprawiać i kiedy siać szczypiorek w domu, aby cieszyć się dużymi i soczystymi zbiorami.

Szczypiorek jest podstawą polskiej kuchni, a wielu z nas nie wyobraża sobie porannej jajecznicy bez tej aromatycznej rośliny. Sprawdź, kiedy siać szczypiorek i jak go uprawiać w mieszkaniu, aby rósł zdrowo i dawał obfite oraz smaczne plony.

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Kiedy siać szczypiorek z nasion? Pamiętaj o jednej zasadzie

Szczypiorek jest rośliną wieloletnią i z powodzeniem może być uprawiany nie tylko w ogrodzie, ale także w domu. Kiedy siać szczypiorek do doniczek? Z nasion najczęściej wysiewamy go w dwóch terminach — od marca do kwietnia i od lipca do sierpnia. Siejemy go od razu do gruntu na głębokość około 1 do 2 centymetrów. Najlepiej rośnie na glebie żyznej o lekko kwaśnym odczynie. Warto jednak pamiętać o jednej zasadzie — szczypior powinien rosnąć na stanowisku słonecznym, gdyż w cieniu może w ogóle się nie rozwinąć. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl 

Jak wyhodować szczypiorek z cebuli? Poznaj prosty trik, dzięki któremu będzie smaczny

Szczypiorek możemy wyhodować także z cebuli. Osoby nieposiadające dużo miejsca w mieszkaniu mogą uprawiać go w słoiku z wodą. Jak to zrobić? Wystarczy wybrać odpowiednio szeroki słoik — taki, aby cebula nie wpadła do środka, a zatrzymała się na ściankach, a potem napełnić go wodą. Cebulę umieszczamy w słoiku tak, aby jej korzenie dotykały wody. Sadzonka cebuli w słoiku nie zajmuje dużo miejsca, a może stanowić świetny element dekoracyjny. Wystarczy na bieżąco uzupełniać wodę, a co kilka dni ją wymienić na świeżą, a z naszej cebuli wyrośnie długi i pyszny szczypior. Pierwsze zbiory uzyskamy już po trzech tygodniach.

Więcej o: