Ich mózgi starzeją się wolniej, mniej chorują. Mają najmocniejsze serca na Ziemi. Jaka jest tajemnica najzdrowszych ludzi świata?
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Południowoamerykański lud Tsimane na najzdrowsze serca i mózgi na świecie. Lud Tsimane to plemię zamieszkujące tereny Boliwii. Jego członkowie wiodą spokojne życie odizolowane od współczesnego świata. Uprawiają rolę, zajmują się zbieractwem oraz rybołówstwem.
Na styl życia i zdrowie ludu Tsimane zwrócił uwagę periodyk "The Lancet". Badacze z Uniwersytetu Południowej Kalifornii przez dwa lata odwiedzili 85 trudno dostępnych wiosek zamieszkałych przez Tsimane. Mieszkańcy zostali zważeni, badaniu został poddany ich poziom cukru, cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Zbadano również pracę serca. U 705 osób zostało przeprowadzane badanie tomografem oraz przeskanowano ich naczynia krwionośne. Według badań osoby z tego plemienia posiadają najmocniejsze i najzdrowsze serca na ziemi.
Atalaia du Norde, Amazonia, Brazylia Fot. Shutterstock
Naukowcy podejrzewają, że powodem, dla którego lud Tsimane cieszy się dobrym zdrowiem, jest ich dieta i styl życia. Tsimane nie zapadają na schorzenia układu krążenia. Ludzie nie wierzą, jak jest to możliwe, biorąc pod uwagę, że nie mają dostępu do współczesnej opieki medycznej. Kluczowa ma być ich dieta.
Po przebadaniu ponad 700 osób w grupie wiekowej od 40 do 95 lat tomografem komputerowym badacze porównali skany ich mózgu ze skanami mózgów ludzi żyjących w wysokorozwiniętych krajach. Mózgi ludu Tsimane starzeją się o 70 procent wolniej niż u ludzi, którzy żyją w krajach zachodnich.
Ludzie z kraju Tsimane posiadają wysokie poziomy markerów stanu zapalnego. W populacji zachodniej wskaźnik ten jest powiązany z ubytkami tkanek mózgu i demencją. U Tsimane stan zapalny wiąże się ze zwalczaniem infekcji i pasożytów.
Puszcza Amazońska Fot. Shutterstock
Autorem przeprowadzonego badania jest profesor ekonomii i antropolog Hillard Kaplan, który twierdzi, że w przypadku ludzi zachodu, stan zapalny jest chroniczny. Źródła dopatruje się w siedzącym trybie życia oraz dietą bogatą w węglowodany i tłuszcze. Zwiększa to ryzyko utraty tkanki mózgowej, a więc i chorób neurodegeneracyjnych takich jak Alzheimer.
W przypadku plemienia Tsimane wygląda to zupełnie inaczej. Kluczowe czynniki to duża aktywność fizyczna i zdrowa dieta. Tsimane większość pożywienia zdobywają sami. Zaledwie 8 procent tego, co jedzą, pochodzi z zewnętrznych źródeł.
Dieta plemienia Tsimane obejmuje głównie jedzenie ryb. W ich diecie nie brakuje również warzyw oraz owoców. Tsimane nie jedzą również przetworzonego jedzenia.
Źródła: The Lancet, The Journal of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, national-geographic.pl