Zapomnij o wekowaniu w garnku! Pasteryzacja słoików w zmywarce jest znacznie szybsza

Własnoręczne robienie przetworów nigdy nie wychodzi z mody. Ten kulinarny zabieg pozwala zamknąć w słoiku najlepsze sezonowe smaki i cieszyć się nimi w dowolnym momencie. Poznaj genialny patent na pasteryzowanie słoików za pomocą zmywarki oraz piekarnika.

Pasteryzacja to popularny proces przeprowadzany w celu przedłużenia trwałości określonego produktu. W Polsce bardzo popularne jest puszkowanie wszelkiego jedzenia – od kompotów i zup po warzywa, soki, a nawet mięso. Konserwowanie to proces, który przeprowadza się w większości domów, zwłaszcza w letnim sezonie. Owoców i warzyw jest wtedy sporo i są one świeże, więc ludzie robią jak najwięcej przetworów, aby mieć smaczne i zdrowe jedzenie również w miesiącach zimowych.

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Pasteryzowanie słoików w zmywarce. Zrobisz to w pięciu krokach

Pasteryzacja polega, na działaniu wysokiej temperatury ok. 75 do 100 st. C. na produkty spożywcze. Umieszcza się konkretne składniki w szczelnie zamkniętych słoikach. Zazwyczaj robi się to w wodzie lub piekarniku. Podczas całego procesu słoiki, a konkretniej ich pokrywka zasysa się i szczelnie zamyka, znajdujące się wewnątrz przetwory. Dzięki temu szkodliwe drobnoustroje i enzymy nie mają możliwości przedostania się do środka. Co ciekawe, mało kto zdaje sobie sprawę, że można to również wykonać z użyciem zmywarki. Zrobisz to w kilku krokach.

  1. Zacznij od wyczyszczenia, a następnie wyparzenia słoików.
  2. Wypełnij słoiki przetworami i postaw w zmywarce gotowe słoiki do góry dnem.
  3. Ustaw program zmywarki na około 70 stopni Celsjusza.
  4. Gdy zmywarka zakończy swoją pracę, wyjmij przetwory.
  5. Odstaw na około 24 godziny. Po upływie tego czasu odwróć słoiki i upewnij się, że zostały zawekowane. Sprawdzisz to, widząc, że każde wieczko jest wklęsłe.
 

Pasteryzowanie w piekarniku. Alternatywa, która będzie mniej czasochłonna niż tradycyjna

Do pasteryzacji na sucho najlepiej nadają się zakręcane słoiki typu twist-off. Zrobisz to nie tylko w zmywarce, ale również w piekarniku. Początkowe kroki są takie same. Różnica polega na tym, że pasteryzując w ten sposób, wstawiamy słoiki na blasze, wcześniej wyłożoną gazą, papierem do pieczenia bądź ściereczką. Następnie umieszczamy całość do piekarnika nagrzanego do 120- 130 stopni Celsjusza i pozostawiamy w środku przez godzinę. Ważne jest, by słoiki nie stykały się ani ze sobą, ani ze ścianami pieca. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy je i kładziemy na ręczniku kuchennym w zaciemnionym miejscu na około dobę.

Więcej o: