Pasteryzacja to popularny proces przeprowadzany w celu przedłużenia trwałości określonego produktu. W Polsce bardzo popularne jest puszkowanie wszelkiego jedzenia – od kompotów i zup po warzywa, soki, a nawet mięso. Konserwowanie to proces, który przeprowadza się w większości domów, zwłaszcza w letnim sezonie. Owoców i warzyw jest wtedy sporo i są one świeże, więc ludzie robią jak najwięcej przetworów, aby mieć smaczne i zdrowe jedzenie również w miesiącach zimowych.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Pasteryzacja polega, na działaniu wysokiej temperatury ok. 75 do 100 st. C. na produkty spożywcze. Umieszcza się konkretne składniki w szczelnie zamkniętych słoikach. Zazwyczaj robi się to w wodzie lub piekarniku. Podczas całego procesu słoiki, a konkretniej ich pokrywka zasysa się i szczelnie zamyka, znajdujące się wewnątrz przetwory. Dzięki temu szkodliwe drobnoustroje i enzymy nie mają możliwości przedostania się do środka. Co ciekawe, mało kto zdaje sobie sprawę, że można to również wykonać z użyciem zmywarki. Zrobisz to w kilku krokach.
Do pasteryzacji na sucho najlepiej nadają się zakręcane słoiki typu twist-off. Zrobisz to nie tylko w zmywarce, ale również w piekarniku. Początkowe kroki są takie same. Różnica polega na tym, że pasteryzując w ten sposób, wstawiamy słoiki na blasze, wcześniej wyłożoną gazą, papierem do pieczenia bądź ściereczką. Następnie umieszczamy całość do piekarnika nagrzanego do 120- 130 stopni Celsjusza i pozostawiamy w środku przez godzinę. Ważne jest, by słoiki nie stykały się ani ze sobą, ani ze ścianami pieca. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy je i kładziemy na ręczniku kuchennym w zaciemnionym miejscu na około dobę.