Potnij na kawałki i zalej wodą. Ogrodnicy wykorzystują ten domowy nawóz do truskawek od lat

Domowy nawóz do truskawek to świetna alternatywa dla drogich preparatów ze sklepu ogrodniczego. Zamiast wydawać pieniądze, warto przygotować ekologiczną mieszankę, dzięki której krzewy obrodzą w soczyste i słodkie owoce.

Truskawki to jedno z najczęściej sadzonych owoców sezonowych. Można je jeść samodzielnie, ale stanowią także świetny dodatek do deserów i dań. Aby pięknie i zdrowo rosły, warto wspomóc ich rozwój. Podpowiadamy, jak przygotować domowy nawóz do truskawek, aby owoce były duże i soczyste.

Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa

Kiedy sadzić truskawki? Lepiej się pospiesz, a latem zbierzesz pyszne owoce

Truskawki zazwyczaj sadzimy jesienią, jednak jeśli do tej pory nie zdążyłaś ich posadzić, nic straconego. Truskawki typu frigo cieszą się dużą popularnością wśród ogrodników, ponieważ cechują się krótkim czasem od posadzenia do owocowania. Najczęściej szybko się przyjmują, a pierwsze owoce dają już po 7 do 8 tygodni od umieszczenia w glebie. Można je sadzić od marca do czerwca.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak przygotować domowy nawóz do truskawek? Wzmocni rośliny i sprawi, że obsypią się owocami

Nawożenie przeprowadzamy w okresie wiosennym. Zamiast kupować drogie preparaty ze sklepu ogrodniczego, warto przygotować domowy nawóz do truskawek, który jest ekologiczny i wzmocni nasze rośliny. Jak go zrobić? 

  1. 1 kg pokrzyw potnij na mniejsze kawałki i włóż do dużego pojemnika np. do beczki. 
  2. Zalej 10 litrami wody i przykryj materiałem. 
  3. Roztwór należy mieszać codziennie, a gdy zniknie piana, będzie gotowy do użycia. Najczęściej po około 2 do 4 tygodni. Podczas okresu fermentacji pojemnik powinien stać w suchym i ciemnym miejscu.
  4. Przed podlewaniem truskawek rozcieńcz mieszankę z wodą w proporcji 1:10. Tak przygotowany nawóz zawiera wiele wartości odżywczych, jak azot, potas, magnez, fosfor, żelazo, a także witaminy A, B, C i K. Wspomogą one wzrost roślin i sprawią, że krzewy dadzą słodkie i soczyste owoce. 
Więcej o: