Olejowanie głównie kojarzy nam się z pielęgnacją włosów, ale równie dobrze sprawdza się w przypadku kruchych i osłabionych paznokci. Podpowiadamy, jak olejować paznokcie, aby je wzmocnić i poprawić ich kondycję.
Do najczęstszych przyczyn łamania się paznokci należy niewłaściwa pielęgnacja dłoni i płytki paznokcia, długotrwałe moczenie rąk w wodzie lub środkach chemicznych np. środkach czystości, a także stosowanie nieodpowiednich kosmetyków, jak zmywacz do paznokci z zawartością acetonu. Łamliwe paznokcie mogą być także przyczyną niedoborów w diecie, a szczególnie braków witamin B i F, magnezu, cynku, potasu, wapnia czy żelaza. Kremy do rąk czy regeneracyjne lakiery nie zawsze przynoszą oczekiwane rezultaty, dlatego warto pochylić się nad domowymi sposobami na odbudowanie płytki paznokcia. Olejowanie przyniesie głęboką regenerację, odżywi, a także poprawi stan paznokci i ich ogólny wygląd.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Do olejowania świetnie sprawdzają się oleje, które na co dzień stosujemy w kuchni, jak olej kokosowy, oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Możemy sięgnąć także po olej lniany, migdałowy, rycynowy i jojoba. Na czym polega olejowanie paznokci? Wystarczy nanieść odrobinę oleju na płytkę i powolnym ruchem wsmarować, nie zapominając o skórze wokół paznokci. Olej zmiękczy skórki i sprawi, że nie będą powstawać tzw. zadziory. Aby wzmocnić efekt, możemy olejować paznokcie metodą na ciepło. Wystarczy kilka kropel oleju podgrzać w kąpieli wodnej, a następnie rozsmarować po płytce paznokcia. Po zabiegu warto posmarować dłonie nawilżającym kremem. Olejowanie paznokci możemy stosować nawet codziennie, a pierwsze efekty powinnyśmy zauważyć już po 2 tygodniach.