Dzbanki filtrujące wodę cieszą się w Polsce sporą popularnością. Dzięki nim mamy pewność, że spożywana ciecz jest czysta i nam nie zaszkodzi. Nie każdy jednak wie, jak prawidłowo myć naczynie, by na bieżąco pozbywać się nieestetycznych osadów, a nawet i glonów, które mogą powstać na dnie dzbanka po długiej nieobecności w domu. Na szczęście nie musisz zaopatrywać się w sklepowe preparaty, bo pożądany efekt przyniosą produkty domowe.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Woda z kranu jest w Polsce zdatna do spożycia, nawet jeśli nie została wcześniej przegotowana. Jej jakość podlega regularnemu sprawdzaniu i jest zgodna z wymogami unijnymi, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by bezpiecznie gasić nią pragnienie. Niektórzy jednak w obawie i trosce o zdrowie zaopatrują się w dzbanki filtrujące wodę, które nadają cieczy dodatkowych korzyści. Po jakimś czasie używane naczynie może się jednak pokryć kamienistym osadem, a nawet zielonymi glonami. Jak się ich pozbyć?
Choć zabrudzenia na dzbanku do wody mogą wydawać się duże i trudne do usunięcia, proste metody w mig rozwiążą problem. Czy masz w kuchni te produkty?
Należy zawsze pamiętać, by przed rozpoczęciem czyszczenia dzbanka wyjąć z niego filtry.