Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl
Jedyną jadalną częścią rabarbaru jest ogonek liściowy, czyli gruba łodyga o czerwonym zabarwieniu. Rabarbar nie należy do warzyw, które długo mogą leżeć w kuchni. Szybko traci swoją jędrność, smak i konsystencję. Jeśli planujesz zrobić z niego ciasto albo koktajl, warto zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Ze względu na obecność kwasu jabłkowego i szczawiowego jest to najbardziej kwaśne warzywo, dlatego w kilka dni może się zepsuć i nie nadawać do jedzenia.
Zbiór rabarbaru zaczyna się w maju, a kończy w ostatnie dni czerwca. Warzywo jest dosyć kwaśne, dlatego koktajl stworzony na jego bazie to orzeźwiająca i unikalna kombinacja na gorące dni. Rabarbar nie może leżeć luzem na blacie, w misce ani w szafce. Nie powinno się też zostawiać go w mocno nasłonecznionym miejscu, np. na parapecie. Jeśli chcesz, żeby rabarbar dłużej był soczysty, zawiń go w wilgotne papierowe ręczniki i włóż do lodówki. Najlepiej zrobić to od razu po kupieniu warzywa. Dzięki temu trikowi poleży nawet 3 dni i nie straci swoich właściwości. Zamiast ręczników możesz też użyć wilgotnej ściereczki.
Pamiętaj, że rabarbar można też zamrozić. Dobrze zamrożony rabarbar można przechowywać w zamrażarce aż 12 miesięcy. To bardzo proste, a dzięki temu będziesz mogła cieszyć się jego smakiem nawet jesienią i zimą. Jeśli kupiłaś rabarbar, ale nie planujesz wykorzystać go teraz do zrobienia przetworów, najlepiej od razu schowaj go do zamrażarki. Użyj do tego małych pojemniczków albo foliowych woreczków. W innym przypadku nawet po kilku dniach w lodówce warzywo zwiędnie i nie będzie się już nadawało do użycia. Rabarbar możesz zamrozić zarówno ze skórką, jak i bez niej.