Zawiń w to rabarbar i włóż do lodówki. Będzie soczysty i świeży nawet 3 dni dłużej

Wiosna i lato to czas na rabarbar. Możesz z niego zrobić wiele rzeczy, takich jak ciasto, koktajl czy przetwory zimowe. Dość szybko traci on jednak swoją jędrność i smak, dlatego warto zastosować się do jednej wskazówki, dzięki której warzywo dłużej będzie soczyste.

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Jedyną jadalną częścią rabarbaru jest ogonek liściowy, czyli gruba łodyga o czerwonym zabarwieniu. Rabarbar nie należy do warzyw, które długo mogą leżeć w kuchni. Szybko traci swoją jędrność, smak i konsystencję. Jeśli planujesz zrobić z niego ciasto albo koktajl, warto zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Ze względu na obecność kwasu jabłkowego i szczawiowego jest to najbardziej kwaśne warzywo, dlatego w kilka dni może się zepsuć i nie nadawać do jedzenia.

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Przechowywanie rabarbaru. Co zrobić, żeby dłużej był świeży?

Zbiór rabarbaru zaczyna się w maju, a kończy w ostatnie dni czerwca. Warzywo jest dosyć kwaśne, dlatego koktajl stworzony na jego bazie to orzeźwiająca i unikalna kombinacja na gorące dni. Rabarbar nie może leżeć luzem na blacie, w misce ani w szafce. Nie powinno się też zostawiać go w mocno nasłonecznionym miejscu, np. na parapecieJeśli chcesz, żeby rabarbar dłużej był soczysty, zawiń go w wilgotne papierowe ręczniki i włóż do lodówki. Najlepiej zrobić to od razu po kupieniu warzywa. Dzięki temu trikowi poleży nawet 3 dni i nie straci swoich właściwości. Zamiast ręczników możesz też użyć wilgotnej ściereczki.

Czy rabarbar można mrozić? Najlepiej zrób to od razu po zakupie

Pamiętaj, że rabarbar można też zamrozić. Dobrze zamrożony rabarbar można przechowywać w zamrażarce aż 12 miesięcy. To bardzo proste, a dzięki temu będziesz mogła cieszyć się jego smakiem nawet jesienią i zimą. Jeśli kupiłaś rabarbar, ale nie planujesz wykorzystać go teraz do zrobienia przetworów, najlepiej od razu schowaj go do zamrażarki. Użyj do tego małych pojemniczków albo foliowych woreczków. W innym przypadku nawet po kilku dniach w lodówce warzywo zwiędnie i nie będzie się już nadawało do użycia. Rabarbar możesz zamrozić zarówno ze skórką, jak i bez niej.

Więcej o: