Lodówka to urządzenie, bez którego nie wyobrażamy już sobie codzienności. Nie tylko pomaga przechowywać żywność, lecz także na dłużej zachowuje jej świeżość. Czasami zdarza się jednak, że urządzenie to nie do końca spełnia swoją funkcję. Mogą pojawić się nieprzyjemne zapachy lub powstanie wilgoć, której nadmiar trzeba jakoś usunąć. Z pomocą przychodzą domowe sposoby, które są niezwykle skuteczne. Co należy zrobić? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli w twojej lodówce zaczyna zbierać się wilgoć to znak, by zacząć działać. Jej nadmiar może skutecznie wpłynąć na krótszy czas przechowywania żywności, a nawet sprawić, że zacznie błyskawicznie pleśnieć. Takie warunki nie są odpowiednie, dlatego warto wykorzystać sprytny domowy trik, który sprawi, że w mig rozprawisz się z tym problemem. Wystarczy sięgnąć po ryż, który prawdopodobnie masz już w kuchennej szafce.
Ryż doskonale pochłania wilgoć oraz nieprzyjemne zapachy, dlatego jeśli masz z tym problem w lodówce, śmiało wykorzystaj ten produkt. Należy jednak zaznaczyć, że sprawdzi się tylko suchy ryż, który nie był wcześniej ugotowany. Woreczek z ryżem umieść w lodówce, a po kilku dniach zauważysz efekty. Pamiętaj, by co jakiś czas go wymieniać, żeby nadal świetnie działał oraz by nie zbierała się w nim pleśń. Jeśli zauważysz, że suchy ryż pęcznieje, to znak, że trzeba umieścić w chłodziarce nową partię. Ułóż go w plastikowym, oryginalnym woreczku lub przesyp do małej miseczki.
Zanim jednak włożysz ryż do lodówki, dokładnie umyj urządzenie. Dzięki temu skutecznie usuniesz przykry zapach, który może się z niego wydobywać. W tym celu skorzystaj nie tylko z ulubionych detergentów, lecz także z octu spirytusowego. Rozcieńcz go z wodą w proporcjach 1:1, by umyć chłodziarkę. Szybko doczyścisz zabrudzenia, a do tego zdezynfekujesz lodówkę. Dopiero po gruntownym umyciu urządzenia włóż do niego torebkę suchego ryżu. By w lodówce pięknie pachniało, możesz także w miseczce rozłożyć skórkę ulubionych cytrusów. Doskonale sprawdzi się w tym celu skórka z cytryny czy pomarańczy.