Jak zrobić ogórki małosolne? Zapomnij o słoikach. Z tym trikiem będą gotowe do chrupania w 4 godziny

Jak zrobić ogórki małosolne? To pytanie zadaje sobie każdy, kto uwielbia jeść tę chrupiącą przekąskę. Wiele z nas kojarzy przygotowywanie ogórków ze żmudnym układaniem ich w słoikach. Podpowiadamy, jak szybkim sposobem zrobić ogórki małosolne. Przepis jest znacznie prostszy, niż sądzisz i nie wymaga wielkich nakładów pracy.

Jak zrobić ogórki małosolne bez długiego przesiadywania w kuchni i układania ich w słoikach? To czasochłonny proces i nie każdy ma czas, aby spędzić kilka godzin w kuchni. Podpowiadamy alternatywny sposób na ogórki małosolne. Przepis ten jest szybki i każdy sobie z nim poradzi. 

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Jak zrobić ogórki małosolne? Koniec z mozolnym układaniem ogórków w słoikach

Ogórki małosolne są niezwykle zdrową przekąską. Są niskokaloryczne, lekkostrawne i mają dużą błonnika, który odgrywa istotną rolę w pracy jelit. Zawierają również dużą ilość witamin C, E, A, K, a także witaminy z grupy B. Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis z użyciem woreczka foliowego jest szybki i z pewnością poradzi sobie z nim nawet niewprawny kucharz.

Do przygotowania ogórków małosolnych w foliowym woreczku potrzebujemy: 

  • foliową torebkę strunową,
  • kilogram ogórków gruntowych,
  • łyżkę ziaren gorczycy,
  • korzeń chrzanu,
  • 4/5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 liście laurowe,
  • kilka kulek zmiażdżonego ziela angielskiego,
  • opcjonalnie: liść wiśni lub porzeczki.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Szybkie ogórki małosolne. Przepis krok po kroku 

Z tego przepisu przygotujesz ogórki małosolne bez wody. Wyjdą pyszne, chrupiące i będą stanowiły świetną przekąskę w letnie dni. Jak zrobić ogórki małosolne w foliowym woreczku? Otóż najpierw należy przygotować ogórki i obciąć ich końcówki, aby sól dobrze wchłonęła się w warzywo. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w foliowym woreczku i szczelnie zamykamy, aby odciąć dostęp powietrza. Całość należy dobrze wymieszać i wmasować przyprawy w ogórki, a następnie umieścić w lodówce na przynajmniej 4 godziny. Po upływie tego czasu możemy zajadać się chrupką przekąską.

Więcej o: