Cebula to pyszne i zdrowe warzywo, które często gości na naszych stołach jako dodatek do obiadu, kanapek czy sałatek. Oprócz tego ma szereg innych zastosowań, zarówno w pielęgnacji jak i zdrowiu. Jak ją zasadzić, by pięknie i zdrowo wyrosła?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Termin sadzenia cebuli zależy nie tylko od sposobu, w jaki chcesz to zrobić (z nasion, rozsady czy dymki), ale przede wszystkim temperatury. Ważne, aby nie była niższa niż 5 stopni, ponieważ inaczej z plonów może niewiele wyjść. Jeśli będzie wystarczająco ciepło wysiew z nasion najlepiej rozpocząć już w kwietniu, a sadzenie z rozsady już po dwóch miesiącach od jej założenia, czyli w okolicach początku, pierwszej połowy maja. Jeśli zaś chodzi o sadzenie z cebuli dymki, możesz zacząć już w kwietniu.
Sposoby sadzenia cebuli różnią się przede wszystkim od tego, w jaki sposób chcemy to zrobić. W przypadku wysiewu z nasion zacznij od odpowiedniego przygotowania gleby. Przekop ją, usuń wszystkie chwasty oraz kamienie, spulchnij (np. z pomocą grabi), a na koniec dokładnie wyrównaj. Następnie przygotuj grządki w odstępie co 20 cm, a w każdej zrób dołki co 1 cm i o głębokości 3 cm. Do każdego wsyp po jednym nasionku, zakop ziemią i podlej. Po niecałych dwóch miesiącach wyrwij najmniej rozwinięte siewki, tak by odległość między pozostałymi nie była mniejsza niż 5 cm.
W warunkach domowych cebulę najczęściej sadzi się na szczypior. Jeśli chcesz cieszyć się świeżym prosto z parapetu, możesz hodować go przez cały rok. Wybierz zdrową, wyrośniętą cebulę i umieść ją w dużej doniczce wypełnionej glebą uniwersalną. Zrób to tak, by wierzchołek warzywa lekko wystawał ponad ziemią. To bardzo ważne, w przeciwnym wypadku szczypior nie wyrośnie. Teraz wystarczy regularnie ją podlewać, a już po kilku, kilkunastu dniach zobaczysz pierwsze łodyżki.