Pomidory to kultowe warzywo w przydomowym ogródku. Są piękne, smaczne i dość łatwe w uprawie. Żółte liście pomidorów są niezwykle powszechnym problemem, z którym spotykają się, niezliczeni ogrodnicy zajmujący się ich uprawą w pewnym momencie w okresie wegetacji. W rzeczywistości istnieje wiele różnych powodów, dla których może się to zdarzyć.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Żółknięcie liści zwykle wywołuje niepokój u ogrodników zajmujących się pomidorami. Najbardziej prawdopodobną przyczyną takiego stanu, jest nieprawidłowe podlewanie. Podczas tej czynności wiele osób popełnia błąd, czasami dostarczając roślinie zbyt mało lub zbyt dużo wody. Warto więc sprawdzać i kontrolować wilgotność gleby. Kolejną z bardziej podstępnych przyczyn żółknięcia liści jest choroba. Winowajcą mogą być m.in. grzyby znajdujące się w glebie. Rozpoznasz jego obecność, gdy na dolnych liściach pojawi się bladożółta plama, przechodząca w ciemnobrązową plamę z żółtymi brzegami. Podobne znaki pojawiają się, z powodu innej choroby spowodowanej grzybami. Rośliny pomidora dotknięte tym grzybem będą miały duże brązowe oraz żółte plamy na liściach. Wszelkie oznaki choroby na pomidorach wymagają natychmiastowego działania. Nieleczony problem może rozprzestrzenić się na resztę rośliny i inne części ogrodu.
Jeśli żaden z poprzednich problemów nie wyjaśnia żółknięcia liści, być może masz do czynienia z niedoborem składników odżywczych. Może to być wynikiem braku określonego makro lub mikroelementu w glebie, lub problemu ze zdolnością rośliny do wchłaniania tego składnika odżywczego. Głównym makroskładnikiem odpowiedzialnym za żółknięcie liści jest azot.
Aby uniknąć żółknięcia liści podczas uprawy pomidorów, warto zadbać o kilka aspektów. Pomogą nam one również poradzić sobie z istniejącym już problemem.