Dlaczego liście pomidorów żółkną? Przez jeden błąd możesz przyciągnąć szkodniki i zmarnować zbiory

Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz przygodę z ogrodnictwem, czy też uważasz się za profesjonalistkę, być może napotkałaś dokuczliwy problem podczas uprawy pomidorów. Dlaczego liście pomidorów żółkną? Poznaj sposoby, jak temu zaradzić.

Pomidory to kultowe warzywo w przydomowym ogródku. Są piękne, smaczne i dość łatwe w uprawie. Żółte liście pomidorów są niezwykle powszechnym problemem, z którym spotykają się, niezliczeni ogrodnicy zajmujący się ich uprawą w pewnym momencie w okresie wegetacji. W rzeczywistości istnieje wiele różnych powodów, dla których może się to zdarzyć.

Zobacz wideo Czy ogórki i pomidory można ze sobą łączyć? [NaZdrowie]

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Dlaczego liście pomidorów żółkną? Może być to spowodowane wieloma czynnikami

Żółknięcie liści zwykle wywołuje niepokój u ogrodników zajmujących się pomidorami. Najbardziej prawdopodobną przyczyną takiego stanu, jest nieprawidłowe podlewanie. Podczas tej czynności wiele osób popełnia błąd, czasami dostarczając roślinie zbyt mało lub zbyt dużo wody. Warto więc sprawdzać i kontrolować wilgotność gleby. Kolejną z bardziej podstępnych przyczyn żółknięcia liści jest choroba. Winowajcą mogą być m.in. grzyby znajdujące się w glebie. Rozpoznasz jego obecność, gdy na dolnych liściach pojawi się bladożółta plama, przechodząca w ciemnobrązową plamę z żółtymi brzegami. Podobne znaki pojawiają się, z powodu innej choroby spowodowanej grzybami. Rośliny pomidora dotknięte tym grzybem będą miały duże brązowe oraz żółte plamy na liściach. Wszelkie oznaki choroby na pomidorach wymagają natychmiastowego działania. Nieleczony problem może rozprzestrzenić się na resztę rośliny i inne części ogrodu.

Jeśli żaden z poprzednich problemów nie wyjaśnia żółknięcia liści, być może masz do czynienia z niedoborem składników odżywczych. Może to być wynikiem braku określonego makro lub mikroelementu w glebie, lub problemu ze zdolnością rośliny do wchłaniania tego składnika odżywczego. Głównym makroskładnikiem odpowiedzialnym za żółknięcie liści jest azot.

Co robić, gdy liście żółkną? Problem dotyka nie tylko początkujących miłośników ogrodnictwa

Aby uniknąć żółknięcia liści podczas uprawy pomidorów, warto zadbać o kilka aspektów. Pomogą nam one również poradzić sobie z istniejącym już problemem.

  • Podlewaj powoli i regularnie. Nie ma sztywnych zasad określających, jak często należy podlewać pomidory. Dobrą zasadą jest podlewanie co 2-3 dni w miesiącach letnich. Zwróć uwagę, aby podlewać korzenie, nie liście. Częstym błędem popełnianym przez nowych ogrodników jest podlewanie górnej części rośliny, a nie gleby pod spodem. Może to w rzeczywistości powodować wiele problemów z pomidorami, w tym rozprzestrzenianie się chorób grzybiczych czy przyciąganie szkodników. 
  • Wczesną zarazę można opanować, jeśli zostanie w porę wykryta. Usuń porażone liście i łodygi i wyrzuć je. Zastosuj środek grzybobójczy. Pamiętaj jednak, że jak w przypadku każdej dolegliwości lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Staraj się utrzymać pH gleby na poziomie około 6,5, a także przycinać rośliny pomidora tak, aby żadne liście ani gałęzie nie dotykały gleby.
  • Nawożenie przez cały sezon wegetacyjny jest najlepszą obroną przed niedoborem składników pokarmowych. Użyj, nawozu z azotem oraz potasem. Ich obecność jest kluczowa do prawidłowego funkcjonowania rośliny, który w tym czasie potrzebuje znacznie więcej pokarmu płynącego z gleby.
Więcej o: